Anunțul făcut de ministrul Sănătății. Începe astăzi, 6 aprilie, și sunt vizați toți românii

Iancu Andreea 06.04.2022, 08:52
Anunțul făcut de ministrul Sănătății. Începe astăzi, 6 aprilie, și sunt vizați toți românii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț important, într-o conferință de presă recentă, prin care a transmis că o etapă care îi vizează pe toți românii începe astăzi, 6 aprilie. Oficialul din Sănătate a făcut mai multe precizări despre campania de informare care privește pastilele de iodură de potasiu.

Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la pastilele de iodură de potasiu. Etapa de informare începe astăzi, 6 aprilie

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre o nouă etapă importantă care îi va afecta pe români. Pentru că, de câteva zile, se vorbește despre posibilitatea de a distribui preventiv pastile cu iodură de potasiu, din cauza riscurilor ridicate de războiul din țara vecină, Ministerul Sănătății a stabilit modalitatea de a face acest lucru.

Criticile recente, care menționau neinspirată decizia de a distribui pastilele fără o informare în prealabil a populației, au dus la o măsură clară din partea ministerului de profil. Astfel, Alexandru Rafila a stabilit că de astăzi, 6 aprilie, începe etapa de informare a cetățenilor care va fi ulterior urmată de distribuirea lor.

„Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu”, a spus Rafila.

„Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent”

Campania de informare urmează să se desfășoare prin intermediul mass-media, urmând să existe mai multe mesaje pe diferite canale de comunicare. Oficialul a insistat asupra faptului că măsura de distribuire a pastilelor cu iodură de potasiu este una preventivă și că nu vorbim deocamdată un pericol iminent.

„Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (…) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent.

Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să îşi procure pe căi legale sau mai puţin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităţilor şi a profesioniştilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru. De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Anunțul făcut de ministrul Sănătății despre o etapă care începe pe 6 aprilie
Pastilele de iodură de potasiu, pregătite pentru a fi distribuite populației

Cum se administrează și păstrează pastilele

Alexandru Rafila a menționat că aceste pastile nu se vor administra după ce se primesc, ci exclusiv în primele șase ore după ce autoritățile anunță că este vorba despre un pericol. Doza administrată ar fi una unică. De asemenea, ministrul Sănătății a explicat că pastilele cu iodură de potasiu se păstrează într-un spațiu sigur, întunecat, la o temperatură constantă și departe de a fi la îndemâna copiilor.

„Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii. Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism”, a explicat ministrul.

În privința contraindicațiilor, ministrul Rafila a precizat că medicul de familie va oferi explicații și detalii pentru persoanele aflate pe lista sa. De asemenea, se vorbește încă despre modalitatea în care pastilele vor fi distribuite, existând posibilitatea ca această etapă să fie acoperită de medicii de familie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...