Anunțul făcut de ministrul Muncii despre pensionarii din România. Ce pensii există de fapt în țară

Stan Filon, Anca Manolica 30.03.2021, 10:22
Anunțul făcut de ministrul Muncii despre pensionarii din România. Ce pensii există de fapt în țară

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus exact câte pensii speciale sunt în plată acum în România. În plus, reprezentantul guvernului a menționat faptul că diferența între contributivitate și banii primiți de la bugetul de stat de către pensionarii de lux sunt enorme. Ministrul a spus că are cinci propuneri pentru modificarea cadrului legislativ.

Anunțul făcut de ministrul Muncii despre pensionarii de lux din România

”Am prezentat astăzi reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitația de a veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre. În cursul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Muncii a spus că în prezent sunt nu mai puțini de 9500 de români care primesc pensii speciale, care au pensii medii de 9600 de lei pe lună! În același timp, sunt 90 de mii de români ajunși la vârsta pensionării care nu beneficiază nici măcat de pensia minimă socială.

Anuntul facut de ministrul Muncii despre pensionarii  din Romania
Anuntul facut de ministrul Muncii despre pensionarii din Romania

9500 de pensionari de lux în România

”În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.

După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliției de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii”, a mai scris Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe