Anunțul dezastruos pentru milioane de români. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie cu facturile la electricitate

Ioana Bucur 15.12.2020, 18:07
Anunțul dezastruos pentru milioane de români. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie cu facturile la electricitate

Prima zi a anului 2021 ar putea aduce o nouă scumpire în casele românilor. Cu cât s-ar putea majora, de la 1 ianuarie, facturile la electricitate și câți consumatori ar putea fi afectați.

Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie cu facturile la electricitate. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației Energia Inteligentă

Veste nedorită pentru români. Potrivit președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, începând de la 1 ianuarie 2021, facturile la electricitate ale clienților casnici s-ar putea majora cu 10%. Noua scumpire ar fi, de fapt, consecința majorării de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a tarifelor de distribuție transport, precum și a taxei de cogenerare și a prețurilor energiei electrice pe piața liberă.

„Tarifele de distribuție energie electrică vor crește în medie cu 3,46%, tariful de transport energie electrică crește cu 23%, creștere compensată parțial de scăderea tarifelor de sistem cu 17%, iar taxa de cogenerare a crescut de la 1 noiembrie 2020 cu 50,7%. Prețul energiei electrice în piață liberă este cu 3-5% mai mare decât prețul actual al energiei (la același furnizor). Apreciez că, după 1 ianuarie 2021, facturile clienților casnici urmează să crească cu până la 10%, fără a exista posibilitatea efectivă a schimbării furnizorului până la sfârșitul anului”, a declarat Dumitru Chisăliță, citat de Profit.ro.

Ce s-ar putea intampla de la 1 ianuarie cu facturile la electricitate
Posibila majorare ar putea afecta milioane de români

Majorarea va afecta milioane de români

În cazul celor aproximativ 2,8 milioane de consumatori casnici care au semnat deja contracte pe piața concurențială, vor suporta doar creșterea tarifelor stabilite de ANRE – transport, distribuție, taxa de cogenerare – prețul energiei electrice marfă fiind fix, prevăzut în contractul încheiat cu furnizorul. În schimb, aproape șase milioane de consumatori casnici care beneficiază de un preț reglementat ar putea să fie obligați să suporte și majorarea prețului energiei electrice marfă.

Potrivit sursei citate, acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza faptului că, până la 1 ianuarie, furnizorii ce deservesc clienții casnici, așa cum se menționează în prevederile controversatei OUG 114/2018, precum și legislației secundare ANRE, primesc energie electrică la preț preferențial de la producătorii de energie ieftină – de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica – ce are aceeași valoare cu costul de producție, la care se adaugă o rată a profitului de cinci procente. Începând cu data de 1 ianuarie 2021 și acești furnizori vor fi obligați să achite prețul de piață, nu cel reglementat de ANRE.

Cu cât ar putea crește facturile la electricitate

În urma majorării propuse de ANRE a facturilor la electricitate, la un consum lunar de 300 de kWh, facturile, ce în prezent sunt în valoare de 170 sau 180 de lei, ar pute crește cu sume de încep de la 55 de bani, în cazul consumatorilor ce locuiesc în București, și cinci lei, pentru consumatorii din Oltenia, potrivit Profit.ro. În cazul unui consum mediu pe timp de iarnă, estimat la 1.000 de kWh pe lună – posibil, în special în zonele fără rețea de gaze sau alimentare cu agent termic – valoare facturii achitate de consumatori s-ar putea majora cu 1,85 lei, în București, Ilfov, Giurgiu, 6,71 lei, în Dobrogea, și trei lei, în Banat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...