Anunțul care îi vizează pe toți pensionarii! Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariu. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Stan Filon 01.09.2021, 12:49
Anunțul care îi vizează pe toți pensionarii! Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariu. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Vin vești triste pentru românii care au ieșit anticipat la pensie! Aceștia nu vor mai avea voie să cumuleze pensia cu salariul. La fel stă treaba și pentru pensionarii anticipat parțial, care nu vor mai avea voie nici ei să aibă venituri din salarii.

Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariu

Cu toate că Guvernul dorea să schimbe aceste prevederi ale legii și să accepte cumulul pensiei anticipate cu salariul, exclusiv în domeniul privat, până la urmă Guvernul s-a răzgândit, deoarece Ministerul Finanțelor s-a răzgândit. După ce a făcut toate calculele, Ministerul a ajuns la concluzia că acest fapt ar fi afectat puternic bugetul, așa că s-a opus.

”Această ordonanţă nu prevedea numai această prevedere. Această ordonanţă avea în cuprinsul ei şi chestiuni legate de grupele de muncă, de evaluarea grupelor de muncă. Deci acea parte a fost adoptată. Partea cu pensia şi salariul, sau pensia anticipată sau parţial anticipată şi salariul nu a fost adoptată. S-a scos. Era un impact bugetar consistent, iar în momentul în care soliciţi pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care, eu ştiu, te pun în imposibilitatea de mai lucra până la limita de vârstă. Dacă poţi lucra până la limita de vârstă atunci rămâi în câmpul muncii şi lucrezi şi atunci când ajungi la limita de vârstă primeşti pensie. Dar în acest moment v-am spus impactul bugetar e unul consistent şi nu am putut noi să fim de acord cu aşa ceva. Dacă în Parlament sau într-o altă, eu ştiu, explicaţie pe care Ministerul Muncii o poate aduce, atunci vom analiza la acel moment”, a afirmat şeful la la Finanţe, potrivit Agerpres.

Pensia anticipata nu se poate cumula cu salariu
Ministrul Finantelor, Dan Vilceanu, (foto) a decis ca pensia anticipata nu se poate cumula cu salariu

Cine beneficiază de pensia anticipată

În prezent, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că pensionarii cu pensie anticipată sau ai unei pensii anticipate parțiale pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente, cu excepția activităților pe bază de contract individual de muncă sau din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.

Dar cine beneficiază de pensie anticipată? Ei bine, cei care se pot bucura de acest tip de pensie sunt românii care au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de 35 de ani de cotizare. Aceștia se pot retrage din munca cu 5 ani mai devreme de vârsta standard de pensionare.

De pensia anticipată parțială pot beneficia cei care, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...