Anunţ trist pentru românii care stau la bloc. Va fi o perioadă cumplită

Nicu Stan 13.10.2021, 15:09
Anunţ trist pentru românii care stau la bloc. Va fi o perioadă cumplită

Anunţ trist pentru bureștenii care locuiesc la bloc. Se anunță o iarnă de coșmar. În prezent, sunt aproape 200 de blocuri fără apă caldă și căldură. De asemenea, pe măsură ce timpul trece, lista cu avarii se îngroașă. În acest context, oficialii nu au deloc veşti bune pentru locuitorii Capitalei. Se va trece foarte greu peste iarna 2021-2022.

200 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură. Avariile la rețeaua de termoficare se înmulțesc de la zi la zi

Sunt vești groaznice pentru bucureșteni. Se pare că în iarna care bate la ușă bucureștenii vor îngheța pur și simplu în case. Acum, în București sunt 200 de blocuri care nu au apă caldă și nici căldură, iar autoritățile anunță că lista avariilor la rețeaua de termoficare este în continuă creștere.

Într-unul din blocurile din Sectorul 5 al Capitalei, în zona Ferentari-Giurgiului, caloriferele sunt reci, în contextul în care afară sunt 10 grade Celsius.

Reteaua de termoficare din Bucuresti este foarte veche
Reteaua de termoficare din Bucuresti este foarte veche

Bucureștenii, obișnuiți cu lipsa celor două servicii importante

Situaţia se regăsește an de an la începutul sezonului rece. Locatarii din această zonă, ca să nu dârdâie de frig, şi-au cumpărat radiatoare sau calorifere electrice, însă confortul de a nu îngheța de frig în casă se reflectă imediat în facturile de curent, care în acest an s-au scumpit substanțial.

În ceea ce privește apa caldă situația este mult mai grea, iar lista blocurilor care nu beneficiază de acest seviciu și nici de căldură se întinde pe nu mai puțin de 31 de pagini. În total sunt 198 de blocuri fără apă caldă și căldură.

Zecii de mii de bucureșteni se regăsesc în această situație

Adică peste 1500 de apartamente, fiecare cu mai mulți locatari. În timp ce multe dintre avarii ar trebui să fie rezolvate în această seară, la miezul nopţii, există și zone în care oamenii vor sta fără apă caldă şi căldură până la finalul acestei luni.

Bucureștiul depinde, în total, de 7 centrale termice uriașe, unde apa este încălzită. Acum, doar 4 dintre ele funcţionează. Celelalte 3 nu funcționează.

CET Militari nu mai are bani de gaz

Printre ele se regăsește şi fostul CET Militari, cumpărat în anii 1990 de o companie privată. Centrala care alimenta 60.000 de oameni şi-a oprit producţia în prag de iarnă pentru că nu mai are bani pentru plata gazului.

De asemenea, Elcen şi Termoenergetica au datorii imense către societate.

Gaze de pe piața liberă

„Nu am mai avut contract cu gazul din luna mai. Am fost nevoiţi să cumpărăm de pe piaţa liberă. Am cumpărat gazul cu plata în avans. Nemaiavând gaz, cineva trebuie să suplimenteze. Nu pot să laşi 60.000 de apartamente fără apă caldă”, a declarat Vasile Bucur, administrator Energo Vest.

Câți km. din rețea de termoficare au fost reabilitați

În 2021 au fost înlocuiţi doar 15 kilometri de reţea din totalul de 1000, astfeș că o avarie majoră riscă să dea peste cap întreg sistemul. De asemenea, Elcen-ul nu are capacitatea de producţie necesară pentru a acoperi o defecţiune majoră.

„Noi avem capacitatea să trecem iarna însă din păcate nu prea mai avem rezerve. În momentul în care eventual se întâmplă vreo avarie, pe perioada remedierii sale capacităţile de înlocuire sunt destul de reduse”, a declarat Cătălin Tudora, administrator special Elcen.

Urmăriți Impact.ro și pe