Anunţ pentru şoferi. Ce trebuie să ştie conducătorii auto când li se suspendă permisul

Ana Ionescu, Alexandru Teodorescu 24.06.2021, 08:49
Anunţ pentru şoferi. Ce trebuie să ştie conducătorii auto când li se suspendă permisul

Toți șoferii trebuie să afle ultimele informații despre modificările în ceea ce privește suspendarea permisului de conducere. Este foarte important să știi toate schimbările, deoarece au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

Schimbările pe care trebuie să le știe toți șoferii despre suspendarea permisului de conducere

Noi modificări în ceea ce privește suspendarea permisului de conducere au fost adoptate și publicate în Monitorul Oficial. Astfel, perioada pe care o stabilește polițistul în ceea ce privește suspendarea permisului de conducere nu va mai putea fi redusă de un judecător, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Recurs în Interesul Legii. Magistrații vor putea doar să anuleze sancțiunea. Astfel, niciun judecător nu va mai putea reduce perioada fixă prevăzută de lege: 30 de zile, 60 sau 90.

Totuși, în anumite situații, doar șeful Poliției Rutiere poate reduce perioada de suspendare. De asemenea, odată ce permisul de conducere a fost suspendat, șoferii nu vor mai putea urca la volan în urma depunerii unei contestații la instanță. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și deja își produce efectele.

„Instanța de judecată, învestită cu soluționarea plângerii contravenționale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenție, prin care s-a aplicat sancțiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul (…) nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea acestei sancțiuni complementare”, se arată într-o comunicare a ÎCCJ.

Anunt pentru soferi. Ce trebuie sa stie conducatorii auto cand li se suspenda permisul2
Anunt pentru soferi. Ce trebuie sa stie conducatorii auto cand li se suspenda permisul

Ce modificări putea face magistrații

Potrivit Codului Rutier, suspendarea permisului de conducere este o sancțiune complementară, alături de amendă, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto. Până la aceste schimbări, judecătorii puteau să reducă perioada de suspendare a permisului, fiind la latitudinea sa dacă se pronunță sau nu asupra măsurii. În sensul că magistratul putea să decidă dacă va păstra sancțiunea, dacă o vă înlătura total sau dacă va reduce perioada de suspendare.

După decizia ÎCCJ, judecătorii nu vor mai putea lua nicio decizie în acest sens și vor trebui să-și alinieze noilor reguli. Astfel, un judecător nu va mai putea aprecia dacă suspendarea permisului de conducere era necesară sau nu în raport cu datele problemei și, prin urmare, nici nu va putea să o înlăture sau să o reducă.

Urmăriți Impact.ro și pe