Anunț pentru o categorie de români, în 2022. Cine poate ieși la pensie

Ioana Bucur 19.08.2022, 14:04
Anunț pentru o categorie de români, în 2022. Cine poate ieși la pensie

Anunț important pentru o categorie de români. În condițiile în care regulile par să se schimbe mai repede decât pot ține pasul chiar cei vizați, află cum poți afla cine poate ieși la pensie. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți cei care se pregătesc să se retragă din câmpul muncii.

Cine se poate pensiona în 2022

În prezent, toate pensiile din România sunt reglementate prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită cu Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă schimbarea a fost amânată pentru anul 2023, dacă nu va fi supusă unei noi amânări.

Angajații care se pregătesc să iasă din câmpul muncii și să se bucure de liniștea anilor de pensionare trebuie să știe care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea face acest pas.

Astfel, în 2022 pot ieși la pensie cei care îndeplinesc perioada de cotizare cel puțin 15 ani – stagiul complet fiind de 35 de ani – și cei care împlinesc în acest an vârsta standard de pensionare.

În România, în prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani în cazul bărbaților. Pentru femei, a fost crescută la 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Anunț pentru o categorie de români, în 2022. Cine poate ieși la pensie

Ce se va schimba de anul viitor

Din ianuarie până în martie 2022 au ieșit sau au putut ieși la pensie toate femeile care am împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau stagiu complet de cotizare – 31 de ani și nouă luni.

În următorul interval, din mai până în iunie, au putut să ceară ieșirea la pensie femeile care am împlinit vârsta standard de 61 de ani și zece luni, care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau stagiu complet de cotizare – 31 de ani și zece luni.

Apoi, din septembrie până în noiembrie 2021, vor putea ieși la pensie femeile care am împlinit vârsta standard de 61 de ani și 11 luni, care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau stagiu complet de cotizare – 31 de ani și 11 luni.

Din 2023, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește la 62 de ani.

Este important de precizat că atât femeile cât și bărbații pot obține o scădere a vârstei standard de pensionare proporțională cu anii sau perioada în care au muncit în condiții grele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...