Anunț pentru comercianții de băuturi alcoolice. Ce amenzi riscă proprietarii de magazine sau localuri

Comercianții care sunt prinși că vând tinerilor sub 18 ani alcool vor fi drastic amendați

Comercianții care vând minorilor băuturi alcoolice riscă să suporte amenzi usturătoare dacă sunt prinși. Decizia a plecat de la un proiect PNL, pornit din inițiativa Asociației Berarilor României care prevede descurajarea consumului de alcool în rândul minorilor.

Studiile privind consumul de alcool în rândul minorilor arată că e nevoie de intervenție prin educare și informare în jurul vârstei de 15-16 ani, o etapă critică în dezvoltarea adolscențiilor când tentația alcoolului e greu de rezistat.

 

La cât se ridică amenzile

Astfel, comercianții care sunt prinși că vând tinerilor sub 18 ani alcool în magazine, baruri sau localuri vor fi drastic amendați. Sancțiunile pot ajunge până la 6000 de lei, potrivit Digi24.ro.

Pe lângă amenzile între 3000 și 6000 de lei, proiectul de lege mai prevede, în cazul repetării faptei, să se suspende întreaga activitate a magazinului între 10 și 30 de zile.

Amenzi usturătoare pentru comercianții care vând alcool minorilor

Amenzi usturătoare pentru comercianții care vând alcool minorilor

Măsura se regăsește într-un proiect al Partidului Național Liberal, care a pornit de la inițiativa Asociației Berarii României, cu scopul de a descuraja consumul de alcool printre minori.

Inițiativa legislativă este susținută de 36 de liberali și se află la Senat, primul for sesizat.

Potrivit Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că reprezintă contravenție „servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”. Încălcarea aceste prevederi poate atrage cu sine amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei și, de asemenea, dacă aceasta este încălcată repetat, se poate stabili și suspendarea activității localului public pe o perioadă de până la o lună.
Inițiativa preluată de PNL aparține Asociației Berarii României, care desfășoară campania „Alcoolul nu te face mare”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI