Anunț oficial de la Ministerul Muncii, în plină criză de coronavirus! Măsuri de urgență pentru angajații români

Redacția IMPACT 10.03.2020, 19:18
Anunț oficial de la Ministerul Muncii, în plină criză de coronavirus! Măsuri de urgență pentru angajații români

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a formulat mai multe măsuri de urgență, în plină criză de coronavirus. Angajaților români le-au fost oferite câteva noi indicative, în contextul epidemiei actuale de COVID-19. Până la ora actuală, numărul persoanelor infectate, confirmate de autorități, a ajuns la 25 de cazuri, în România.

Anunț oficial de la Ministerul Muncii, în plină criză de coronavirus!

Primul caz de coronavirus din București a fost confirmat cu câteva zile în urmă, fiind vorba despre un bărbat de 49 de ani. Acesta s-a întors din Roma, în Italia, acolo unde situația la momentul actual este una dramatică, la finele lunii februarie. Diagnosticul de coronavirus i-a fost pus câteva zile mai târziu, pe data de 7 martie 2020.

Situația la nivelul României a devenit una precară, fiind luată și decizia de închidere a școlilor. Toate unitățile de învățământ din țară se vor închide de miercuri, pe 11 martie, și elevii vor sta acasă până pe 22 martie 2020. Tot pentru a preveni o îmbolnăvire și mai mare a populației, oficialii Ministerului Muncii au transmis mai multe măsuri de urgență, pe pagina oficială.

Angajaților români le-a fost recomandat să lucreze de acasă, în cazurile în care meseria o permite. Totodată, angajatorii sunt sfătuiți să țină cont de această recomandare. Dar și să le permită angajaților o astfel de măsură de protecție.

„Aceste măsuri sunt necesare în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situațiilor noi în care angajatorii și angajații se pot afla din punct de vedere al relațiilor de muncă, ca urmare a măsurilor de urgență impuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, se arată într-un comunicat pe site-ul MMPS.

Măsuri de urgență pentru angajații români

În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) recomandă implementarea de urgență a trei reguli. Angajaților români le este recomandat să își facă programul de muncă mai flexibil. Mai este recomandată și stabilirea unor programe de muncă individualizate, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză. Angajații vor trebui să respecte și durata maximă legală a timpului de muncă.

Printre măsuri se mai numără și modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului. Este precizat că acest lucru se face în mod expres și decizia trebuie luată în contextul îmbolnăvirilor tot mai mari cu coronavirus.

Oficialii MMPS mai transmit și că desfășurarea activității se mai poate face și prin „telemuncă”, în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă.  Poate fi o metodă aplicată în rândul salariaților, în fucție de profesia vută, și presupune folosirea tehnologiei, informației și comunicațiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe