Anunț oficial de la MAE. Veste bună pentru Laura Codruța Kovesi. Ce decizie a luat Guvernul

Raluca Juncu 05.08.2020, 14:52
Anunț oficial de la MAE. Veste bună pentru Laura Codruța Kovesi. Ce decizie a luat Guvernul

Guvernul nu contestă decizia prin care CEDO îi dă câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul cu România, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Încă o victorie pentru Laura Codruța Kovesi

Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi în care acuza că a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA pe nedrept. Instituția europeană a stabilit atunci, în unanimitate, că a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra.

Contestația la decizia CEDO mai putea fi formulată și trimisă până astăzi, dar Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe a decis să nu facă acest lucru, la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a departamentului de specialitate din cadrul MAE.

„Este important de menționat că o solicitare de retrimitere la Marea Cameră a CEDO ar amâna momentul la care hotărârea din 5 mai 2020 rămâne definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare.

De altfel, susținerea independenței procurorilor și, mai larg, a justiției din România sunt valori împărtășite și de Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și de alți parteneri strategici ai României, fiind asociate direct cu parcursul și orientarea pro-europene și pro-euroatlantice ale României”, se arată în comunicatul MAE.

Decizia CEDO cu unanimitate din 5 mai

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruța Kovesi intenta o acțiune la CEDO prin care contesta modul în care aceasta a fost revocată din funcția de la DNA, de către Tudorel Toader, ministrul Justiției de la acea vreme, din guvernul PSD. Mai mult procuror-șef al Parchetului European a justificat acest lucru prin faptul că nu i-a fost respectat dreptul la libera exprimare și liberul acces la justiție. Ulterior, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a acesteia din funcție, la presiunile pe care le-a realizat Curtea Consitituțională (CCR).

Ulterior, pe 5 mai 2020, Laura Codruța Kovesi, actualul procuror șef european câștiga procesul la CEDO intentat împotriva statului român.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea 

Urmăriți Impact.ro și pe