Anunț oficial al SUA despre Remdesivir. Ce se va întâmpla cu acesta în lupta contra Coronavirusului

Iancu Andreea 23.10.2020, 10:59
Anunț oficial al SUA despre Remdesivir. Ce se va întâmpla cu acesta în lupta contra Coronavirusului

Unul dintre medicamentele folosite pentru a trata pacienții bolnavi de Covid-19 a fost aprobat oficial în Statele Unite ale Americii. Compania producătoare a realizat un studiu prin care arată beneficiile acestuia în tratarea noului coronavirus pentru pacienții spitalizați. Pe de altă parte, OMS susține că datele sale contrazic cele declarate de către americani. Deocamdată, Remdesivir este singurul medicament autorizat oficial în lupta contra Covid-19.

Remdesivir, aprobat oficial în SUA, de către FDA

După luni bune de la debutul pandemiei, putem spune că avem un medicament aprobat oficial de către o instanță specializată. Astfel, Agenția americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat, joi, medicamentul antiviral Veklury, sau Remdesivir. Acesta este produs de compania biofarmaceutică Gilead Sciences Inc, și este folosit în tratarea pacienţilor de Covid-19, în cazul spitalizării, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

În acest context, compania Gilead a făcut un anunț important. Firma a primit autorizaţia pentru medicament, menționând că acesta este singurul tratament specific împotriva noului coronavirus. Procedura care a dus la autorizarea medicamentului este una riguroasă şi definitivă. De asemenea, despre Remdesivir se cunoaște faptul că a fost utilizat în tratarea preşedintelui american Donald Trump, după ce acesta a fost testat pozitiv la coronavirus.

Laboratorul american Gilead a primit aprobare pentru producția de Remdesivir
Laboratorul american Gilead a primit aprobare pentru producția de Remdesivir

OMS a anunțat că Remdesivir „are un efect slab sau deloc” asupra pacienților tratați de Covid-19

Remdesivir era considerat un medicament antiviral experimental al laboratorului american Gilead, cu un efect slab sau nul, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. În urmă cu doar o ssăptămână, OMs arăta în urma unui studiu clinic faptul că șansele de supraviețuire ale pacienților cu coronavirus nu sunt îmbunătățite datorită acestui medicament, relatează Reuters.

Studiul OMS, denumit „Solidaritate”, a evaluat efectele mai multor tratamente, printre care Remdesivir, hidroxiclorochina, combinaţia lopinavir-ritonavir (un tratament omologat împotriva HIV) şi interferon. Un număr de 11.266 de pacienţi adulţi, din peste 30 de ţări, au participat la studiu.

Totuși, rezultatele studiului Organizației Mondiale a Sănătății sunt analizate în continuare. Pe de altă parte, datele americanilor arată că Remdesivir poate scurta cu cinci zile perioada de vindecare a pacienților aflați sub tratament.

Inclusiv Gilead, compania care produce medicamentul susține că datele OMS ”par inconsistente”, față de cele ale studiului american. Producătorii Remdesivir consideră că medicamentul are beneficii clinice.

„Suntem îngrijoraţi că datele care provin din acest studiu mondial deschis nu au fost examinate riguros pentru a permite o discuţie ştiinţifică constructivă”, susține laboratorul american.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...