Anunț îngrijorător pentru români! Prețul produselor alimentare va crește în 2020

Diana Radu 11.03.2020, 10:38
Anunț îngrijorător pentru români! Prețul produselor alimentare va crește în 2020

Specialiștii avertizează că prețurile produselor alimentare se vor scumpi în 2020. Această creștere este provocată de seceta extremă din anul 2019. În acest context, România ar putea pune capăt exporturilor istorice de grâu.

Prețul produselor alimentare vor crește în 2020

Analistul economic, Mircea Coșea a avertizat că ne îndreptăm inevitabil spre o creștere a prețurilor. Specialistul explică că din cauza secetei din 2019, producția de cereale din România a fost afectată dramatic, drept pentru care nu vom mai putea exporta cantități industriale. Constatrea analistului economic este suținută de mai mulți specialiști din domeniu.

„Cert este că producția de rapiță va fi diminuată, datorită suprafețelor o dată, și nici producția apoi nu se va mai înscrie cum a fost acum doi ani de zile. Suprafața de floare va fi mult diminuată datorită tratamentului seminței. Mulți fermieri au refuzat să mai semene această cultură de floarea soarelui”, a declarat Nicolae Vasile, inginer agronom.

pretul alimentelor, crestere pret 2020, seceta
Prețul produselor alimentare vor crește în 2020

Spre deosebire de anul 2018 atunci când România a înregistrat recorduri istorice la majoritatea culturilor, anul 2019 a redus drastic numărul exporturilor de cereale. Mai exact, în 2019, recolta de grâu a României a scăzut cu 80.000 de tone față de 2018, potrivit Ministerului Agriculturii.

Efectele secetei se resimt și asupra anului în curs, iar în contextul în care nu mai putem produce la scară largă va trebui să importăm multe produse alimentare, legume și fructe, ceea ce înseamnă din start că prețul acestora va fi mult mai mare din moment ce sunt de import.

„România exporta în anii trecuți cantități importante de cereale 0.59 CUT 1.02. Probabil că anul acesta nu se mai poate 1.04 CUT 1.10. Consecințele se văd în balanța comercială. Noi va trebui din nou să importăm, cantități importante de produse alimentare, de legume, fructe. Nu reuși să le prelucrăm în țară, o chestiune foarte gravă pentru România”, a declarat Mircea Coșea.

Urmăriți Impact.ro și pe