Anunţ îngrijorător de la OMS. Vaccinurile anti-covid-19 nu ţin pasul cu virusul

Ioana Bucur 15.06.2021, 21:32
Anunţ îngrijorător de la OMS. Vaccinurile anti-covid-19 nu ţin pasul cu virusul

Directorul OMS vine cu un anunț îngrijorător și un apel urgent către guvernele marilor țări ale lumii. Cifrele raportate zilnic duc la o singură concluzie: vaccinurile anti-Covid-19 nu țin pasul cu virusul. Ce a cerut Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vaccinurile anti-covid-19 nu ţin pasul cu virusul

Peste 10.000 de oameni pierd, în fiecare zi, lupta cu SARS-CoV-2, a anunțat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, ceea ce înseamnă că, în prezent, distribuția globală a vaccinurilor anti-Covid-19 nu poate face față vitezei cu care se mișcă virusul. Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că statele membre G7 trimit prea puține doze de vaccin țărilor sărace.

„Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. În acest moment, virusul se mişcă mai repede decât distribuţia globală a vaccinurilor. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi … aceste comunităţi au nevoie de vaccinuri şi au nevoie de ele acum, nu de anul viitor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recent, statele membre G7 au anunțat că urmează să ajute națiunile sărace cu nu mai puțin de un miliard de doze, o creștere uriașă față de promisiunea inițială de 130 de milioane de vaccinuri anti-Covid-19. Cu toate astea, reprezentanții OMS susțin că inițiativa este „prea puțin, prea târziu”. Inechitatea socială duce la o discrepanță de 73 la 1, între țările G7 și țările cu venituri mici.

OMS, probleme cu banii

131 de țări au primit, până acum, 87 de milioane de doze de vaccin, prin programul Covax. Un număr mult mai mic decât și-ar fi dorit OMS. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății își propuseseră ca obiectiv o rată globală de vaccinare mai mare de 70% până la următorul Summit G7, care va avea loc anul următor în Germania.

„Pentru a face acest lucru, avem nevoie de 11 miliarde de doze”, a spus Tedros.

Pentru finanțarea eforturilor de acces ușor la diagnosticarea, tratarea și vaccinarea persoanelor bolnave de Covid, anul acesta, OMS mai are nevoie de încă 16 miliarde de dolari. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au vorbit de mai multe ori despre nevoia creșterii de fonduri, explicând că suma de mai sus reprezintă doar un procent din cheltuielile globale mondiale de apărare.

„Sigur ne putem permite un procent din asta pentru a salva vieţi şi a pune capăt acestei pandemii”, a adăugat Michael Ryan, directorul OMS pentru situații de urgență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...