Anunț important pentru pensionari. „Vechimea în muncă ar putea fi cumpărată”. Ce spune ministrul Muncii

În contextul unui proces dificil în care se află mulți români care nu pot să-și dovedească vechimea în muncă, Ministrul Muncii a venit cu o propunere care urmează să fie plasată în dezbatere publică.

O propunere prin care s-ar putea dovedi vechimea în muncă, de la Ministerul Muncii

Violeta Alexandru a adus în discuție o modificare ce ar putea veni în ajutorul persoanelor care vor să iasă la pensie, dar care nu își pot dovedi vechimea în muncă, din diverse motive ce țin fie de pierderea carnetului de muncă, fie de deteriorarea acestuia sau imposibilitatea găsirii acestuia în arhivele statului.

 

„Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru mi-au adus în atenție că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere.

Asta ar fi o potenţială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacţiile şi apoi voi decide”, a declarat la TVR Violeta Alexandru.

Propuneri de schimbare a Legii pensiilor

Un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea pensiilor a fost trimis luni spre dezbatere către Consiliul Economic. Actul normativ are în vedere modalitatea prin care se poate dovedi vechimea în muncă, acolo unde persoana în cauză a pierdut cartea de muncă. Proiectul de lege face referire la perioada de dinainte de 1 aprilie 2001.

Tot ministrul Muncii spunea, în ianuarie 2020 că multe din carnetele de muncă nu au fost încă scanate, în timp ce unele au fost scanate incorect și nu sunt lizibile. Mai exaxt, aproximativ 20% din cărțile de muncă înființate înainte de introducerea REVISAL nu sunt scanate, iar cele care sunt scanate nu sunt la o calitate bună, scrie adevarul.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI