Anunţ important pentru cei care au centrale termice de apartament. Ministrul Energiei, despre ce se va întâmpla din aprilie

Ioana Bucur 19.01.2022, 16:25
Anunţ important pentru cei care au centrale termice de apartament. Ministrul Energiei, despre ce se va întâmpla din aprilie

În plină explozie a valorilor facturilor la curent electric, căldură și gaze, ministrul Energiei a făcut un anunț important pentru cei care au centrale termice de apartament. Liberalul Virgil Popescu a explicat ce se va întâmpla din luna aprilie a acestui an. Efectul va fi resimțit nu doar de consumatorii casnici. Oficialul a dezvăluit că se caută soluții și măsuri „la nivel comunitar pentru a atenua aceste șocuri”.

Ce se va întâmpla, de la 1 aprilie, cu facturile la gaze ale celor cu centrale termice de apartament

Românii de confruntă, încă de la finalul anului 2021, cu facturi uriașe la curent electric, gaze și căldură. Ministrul Energiei a făcut recent un anunț ce ar putea fi catalogat drept o veste bună pentru cei care au centrale termice de apartament.

Invitat la o emisiune TV, Virgil Popescu a spus că prețul gazelor naturale ar putea să scadă, începând de la data de 1 aprilie, ca efect al scăderii consumului în contextul încălzirii vremii. Acesta a precizat că se așteaptă și ca „jocurile politice de piața gazului” să nu mai fie „așa evidente”.

„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente.

Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani.

Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri”, a declarat, marţi seara, la B1 TV, ministrul Energiei.

Anunţ important pentru cei care au centrale termice de apartament. Ministrul Energiei, despre ce se va întâmpla din aprilie
Virgil Popescu. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ce măsuri se pregătesc

Ministrul a mai spus că nu doar consumatorii casnici ar urma să primească facturi mai mici la gaze, după data de 1 aprilie, ci și cei industriali, care vor avea „un gaz disponibil la un preţ mai mic”.

Cât despre măsurile pe care ar intenționa să le ia astfel încât să nu se mai repete în toamnă ceea ce s-a întâmplat în prezent pe piaţa de energie, Virgil Popescu a precizat că sunt multe lucruri pe care le are pe agendă în domeniul gazului natural şi în cel al energiei electrice, iar după ce acestea vor fi finalizate le va prezenta public.

„În domeniul energiei electrice ne-am apucat deja de această treabă. Pe 31 decembrie au apărut modificări la legea energiei electrice şi a gazelor naturale (…), pe lângă faptul că am introdus în lege, transpunând directiva europeană, contractele bilaterale.

Azi am discutat la Guvern şi o preluăm la minister să discutăm cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu furnizorii, cu producătorii, să operaţionalizăm aceste contracte bilaterale, pentru că dacă le încheiem, nu ca acum pe un an de zile, ci pe 3 – 4 – 5 ani de zile atunci vom avea şi o predictibilitate de preţ şi pentru industrie şi nu vor mai fi supuşi unor fluctuaţii de preţuri.

Se întâmplă ceva automat, a crescut preţul, ai un contract, preţul rămâne cel din contract, câştigă şi producătorul pe o predictibilitate şi consumatorul”, a precizat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...