Anunț important! Începând de astăzi, românii pot contesta amenzile primite în starea de urgență

Rădulescu Valentin 15.05.2020, 15:44
Anunț important! Începând de astăzi, românii pot contesta amenzile primite în starea de urgență

Românii își vor putea contesta amenzile primite pe toată durata stării de urgență. Așadar își pot primi și banii înapoi pentru amenzile plătite. Termenul este de 15 zile începând de astăzi. Ce trebuie să faci?

Începând de astăzi, românii pot contesta amenzile primite în starea de urgență

Cei are au primit amenzi pe durata stării de urgență le pot contesta începând cu data de 15 mai, adică de astăzi. Decizia CCR 152/2020, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Prin aceasta Curtea a stabilit că amenzile ce au fost aplicate pentru nerespectarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale. Amenzile pot fi contestate în instanță. Termenul pentru contestarea amenzilor este de 15 zile începând de azi, deoarece pe durata stării de urgență acesta a fost suspendat.

Persoanele amendate pot formula plângerile împotriva procesului verbal de constatare. Așadar, te poți adresa judecătoriei din zona în care ai fost sancționat până pe data de 2 iunie 2020. Totul deoarece ziua de 30 mai pică sâmbătă, ziua de 31 mai duminică, iar ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că data a fost prelungită până pe 2 iunie.

Anunț important! Începând de astăzi, românii pot contesta amenzile primite în starea de urgență
Anunț important! Începând de astăzi, românii pot contesta amenzile primite în starea de urgență

Poți recupera banii?

Pe baza deciziei CCR, instanța de judecată anulează procesul verbal de contravenție, astfel încât dacă ai plătit deja amenda vei putea recupera banii de la stat. Condiția este de a reformula plângerea contravențională la judecătorie. De astfel, pentru reformularea plângerii contravențională poți apela la un avocat ca aceasta să fie făcută corect.

„Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale sau acesta trebuie să poată fi identificat cu uşurinţă, prin trimiterea la un alt act normativ cu care textul incriminator se află în conexiune, în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei contravenţiei. Norma trebuie redactată cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte. Altfel spus, legea trebuie să definească în mod clar contravenţiile şi sancţiunile aplicabile, fiind necesar ca destinatarul normei să cunoască din însuşi textul normei juridice aplicabile care sunt actele, faptele sau omisiunile ce pot angaja răspunderea sa contravenţională”, se precizează în motivaree, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe