Anunţ important despre centralele termice de apartament. Ministrul Mediului a explicat ce urmează să se întâmple

Ana Anitoiu 06.01.2022, 21:25
Anunţ important despre centralele termice de apartament. Ministrul Mediului a explicat ce urmează să se întâmple

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut un anunţ important despre centralele termice de apartament. Oficialul a explicat ce urmează să se întâmple pentru cei care se bazează pe acestea pentru a se bucura de o temperatură optimă în casă și de apă caldă, precum și pentru cei care vor să-și cumpere locuințe în blocuri de abia construite.

Ministrul Mediului, despre ce se va întâmpla cu centralele termice de apartament

Potrivit ministrului Mediului, centralele termice de apartament vor fi interzise în România, dar cei care le au deja în locuințele lor nu vor fi afectați de noua regulă. Tanczos Barna a precizat că doar cei care vor să se mute în unele dintre blocurile noi din țară vor trebui să-și ia adio de la această soluție de încălzire. Oficialul a menționat că nu se va interveni retroactiv asupra investițiilor deja făcute în noi construcții.

„Vom propune interzicerea centralelor în blocurile noi. Nu avem în vedere intervenții pe centralele individuale de apartament deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluții individuale doar în construcțiile noi.

Vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în Guvern proiectul Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin OUG, dacă nu, se va trimite în Parlament.

Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuție pe metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz. Dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând”, a declarat Tanczos Barna.

Anunt important despre centralele termice de apartament
Interzicerea centralelor termice de apartament se va face treptat

Pe ce vor trebui să se bazeze cei care nu vor avea voie să-și instaleze centrale termice de apartament

În luna decembrie, Tanczos Barna spunea că începând din ianuarie sau februarie, cel târziu, centralele termice individuale de apartament vor fi interzise în blocurile noi. După intrarea în vigoare a proiectului de lege, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai permite instalarea lor. În schimb, locatarii noilor construcții vor trebui să se bazeze pe centralele la comun, la nivel de bloc sau scară.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a explicat atunci ministrul.

În plus, tot în decembrie, ministrul Mediului a precizat că persoanele care au deja montate centrale termice individuale de apartament le vor putea înlocui fără probleme atunci când acestea vor ieși din garanție, chiar dacă ele vor fi interzise în unele dintre blocurile noi.

Urmăriți Impact.ro și pe