Anunț important de la meteorologi. Cod roșu de vânt puternic. Ce zone sunt vizate

Se vor semnala intensificări ale vântului. Foto: Abi Ismail /Unsplash

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică un cod roșu de vânt puternic pentru mai multe regiuni din țară. De când intră în vigoare atenționarea?

Alertă meteo. Ce fenomene au anunțat meteorologii

În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu viteze de peste 140…180 km/h, spulberând puternic zăpada și determinând scăderea vizibilității spre zero. Fenomenele vizate sunt vânt puternic, rafale de peste 140…180 km/h. Avertizarea meteo intră în vigoare începân de luni, 24 februarie, de la ora 02:00 și menține până seara la ora 18:00. 

ANM a transmis și o avertizare de cod portocaliu de vânt și viscol pentru acest weekend, care va începe de duminică, 23 februarie, de la ora 20:00 și va fi valabilă până luni seara, 24 februarie, până la ora 18:00.
În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Recomandări ISU pentru condiții meteo nefavorabile

Totodată, există o atenționare meteorologică de cod galben, referitoare la intensificări ale vântului în municipiul București și județul Ilfov, în intervalul 23.02.2020 ora 18:00 – 24.02.2020 ora 18:00.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor următoarele măsuri preventive, în cazul producerii fenomenelor prognozate:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

a) pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

b) sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

c) închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii, precum şi îndepărtarea de acestea;

d) evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ şi ocolirea acumulărilor de apă din zonele cu pericol potenţial de electrocutare;

e) adăpostirea în staţiile de metrou, sediile diverselor instituţii publice sau alte imobile care prezintă siguranţă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI