Anunț important dat de șeful SMFN. Mai mult de 30 de mine marine, neutralizate în Marea Neagră

Elena Avramescu 23.11.2022, 06:37
Anunț important dat de șeful SMFN. Mai mult de 30 de mine marine, neutralizate în Marea Neagră

Contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), a vorbit marți în cadrul unei întâlniri la care au luat parte ataşaţii militari străini acreditaţi în ţara noastră. Se pare că din februarie şi până în prezent, mai precis după atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, mai mult de 30 de mine marine au fost neutralizate în Marea Neagră de către forţele navale din România, Turcia, Bulgaria, dar şi Ucraina.

Peste 30 de mine marine, neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre

La această întâlnire care se desfășoară anual, au fost prezentate obiectivele Forţelor Navale Române pe termen scurt şi mediu, structura organizatorică, misiunile principale, precum şi exerciţiile la care marinarii militari români au participat.

SMFN a transmis un comunicat de presă în care au fost enumerate activităţile de instruire bilaterale pe care Forţele Navale Române le desfăşoară împreună cu alte forţe navale partenere din Marea Neagră şi din Marea Mediterană, precum şi contribuţia FNR la asigurarea securităţii aliate în Regiunea Mării Negre, pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

„Încă din luna februarie anul acesta, după atacarea neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, Forţele Navale Române şi-au redimensionat toate activităţile planificate şi au asigurat, 24 de ore din 24, o prezenţă navală constantă în zona noastră de responsabilitate, pe mare şi la gurile Dunării.

Până acum, mai mult de 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, trei de Forţele Navale Române, patru de Turcia, două de Bulgaria şi celelalte de Ucraina. De asemenea, prin Direcţia Hidrografică Maritimă, autoritate naţională în domeniu, au fost emise avize pentru navigatori, prin care se recomandă anumite rute de navigaţie pentru navele comerciale care transportă cereale şi alte mărfuri, din porturile ucrainene spre strâmtorile turceşti.

Până acum, peste 900 de nave comerciale au tranzitat zona noastră de responsabilitate din Marea Neagră, de la nord la sud şi de la sud la nord, de la începutul lunii august, pe coridorul de tranzit dintre porturile Ucrainene şi Istanbul”, a declarat contraamiralul Mihai Panait.

Romania si Bulgaria emit un avertisment ingrijorator: plutesc mine in Marea Neagra
O explozie a unei mine marine din 2015

Însă asta nu este tot, deoarece şeful Statului Major al Forţelor Navale a vorbit și despre proiectele de modernizare, scoțând în evidență faptul că bugetul alocat Forţelor Navale Române din ultimii ani a permis derularea mai multor programe importante de reparaţii şi modernizări la mai multe tipuri de nave maritime din compunerea Flotei şi de nave fluviale din dotarea Flotilei Fluviale.

Au mai fost aduse în discuție și programele de achiziţie tehnică nouă, cum ar fi cele pentru Centrul de Scafandri, Regimentul 307 Infanterie Marină, Grupul de Elicoptere sau Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...