Decizie de ultimă oră luată de reprezentanții Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Toți viitorii conducători auto vor trebui să mai aștepte, cel puțin o lună, pentru susținerea examenului de obținere a permisului de conducere.
Măsura de suspendare a activității de examinare pentru obținerea permisului de conducere, atât la proba teoretică, cât și la cea practică, a fost luată încă de la începutul stării de urgență. Odată cu prelungirea acesteia, până la jumătatea lunii mai, decizia de a suspenda susținerea examenelor pentru permis a fost și ea prelungită de către reprezentanții Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, începând cu data de 16.04.2020, pe o durată de 30 de zile și cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației actuale, nicio persoană nu mai poate suține examenul auto, la nivel național.
Conducerea DRPCIV a anunțat că toate detaliile privind reprogramarea examenelor vor fi comunicate la finalul stării de urgență, pe site-ul instituției www.drpciv.ro, site-urile Instituției Prefectului, dar și prin intermediul mass-mediei. Persoanele programate în această perioadă vor fi reprogramate ulterior, cu informarea acestora în timp util de către serviciile publice comunitare.
În urmă cu mai bine de o lună de zile, Ministerul Afacerilor Interne propunea, spre dezbatere publică, o serie de modificări ale Codului Rutier, rezultate în urma instituirii stării de urgență. Printre acestea, eliminarea obligaţiei predării personale, de către contravenient, sau de către conducătorul auto, a permisului reţinut de Poliţie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Se impune derogarea de la obligativitatea contravenientului de a preda permisul de conducere personal ori prin reprezentant convențional, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției și reglementarea predării acestuia exclusiv prin servicii de curierat, cu aviz de primire.” , potrivit notei de fundamentare publicată pe site-ul MAI.
În plus, în document se specifică faptul că cererile de restituire a permiselor auto, atunci când s-a împlinit termenul pentru care au fost reținute, să fie transmise prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestora. Adică fax, e-mail sau curier rapid.