Anunț despre creșterea pensiilor de la Banca Națională a României. De ce trebuie să crească la fel și salariile

Redacția IMPACT 27.02.2020, 18:30
Anunț despre creșterea pensiilor de la Banca Națională a României. De ce trebuie să crească la fel și salariile

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a făcut joi un anunț despre creșterea pensiilor. Specialistul trage un semnal de alarmă în privința acestei măriri, dar și asupra economiei din România. De asemenea, el a explicat că pensiile de azi sunt plătite de salariații de azi.

Anunțul despre creșterea pensiilor făcut de BNR: „Lumea habar nu are în România”

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat că o creșetere a pensiilor cu mai mult de 10% ar putea dezechilibra deficitul, în contextul în care salariile nu cresc și ele. Asta pentru că, explică specialistul în România funcționeazp ”pay as you go”, adică pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute.

„Orice creştere a pensiilor cu mai mult de 10% decât cresc – oricum nesustenabil – salariile, nu face decât să dezechilibreze şi să adâncească deficitul, deoarece pensiile se plătesc pe baza salariilor, nu pe bază de acumulări trecute. Lumea habar nu are în România, la 30 de ani de tranziţie, că avem un sistem de tip ‘pay as you go’, adică pensiile de azi sunt plătite de salariaţii de azi. Pensiile se plătesc pe baza salariilor nu pe bază de acumulări trecute”, a declarat Valentin Lazea, oficial BNR.

pensii, salarii, bnr
Anunțul despre creșterea pensiilor făcut de BNR

De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor, care printre altele prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie, schimbări legate de vechimea în câmpul muncii și a formulei de calcul. Potrivit legii, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, urmând ca din septembrie 2020 să urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – creștere cu 5,6%.

În acest context, economistul-șef trage un semnal de alarmă și spune că în cazul în care pensiile cresc cu 40%, așa cum prevede legea, în 2022 salariile şi pensiile vor reprezenta 22,2% din PIB, adică va avea loc o creştere de peste 6% faţă de anul 2015.

Urmăriți Impact.ro și pe