Anunț de ultimă oră despre indicele ROBOR. Românii cu rate la bancă au primit o nouă lovitură

Ana Anitoiu 02.12.2022, 13:55
Anunț de ultimă oră despre indicele ROBOR. Românii cu rate la bancă au primit o nouă lovitură

Banca Națională a României (BNR) a făcut un anunț de ultimă oră despre indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Unii dintre românii cu rate la bancă au primit o nouă lovitură.

Ce s-a întâmplat cu indicele ROBOR la trei luni

Conform datelor publicate de Banca Națională a României, vineri, 2 decembrie, indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la trei luni a înregistrat a opta zi de scădere consecutivă, ajungând la valoarea de 7,78% pe an – cea mai mică din ultimele patru luni.

Astfel, românii cu rate la bănci care s-a grăbit să treacă la IRCC primesc acum o lovitură, întrucât ROBOR la trei luni este în scădere. Cei care trec de la ROBOR la IRCC nu mai pot reveni asupra deciziei. Ultima dată când indicele ROBOR a avut o valoare apropiată celei înregistrate astăzi a fost la data de 27 iulie, când era 7,71% pe an.

Vestea care ii bucura pe romanii cu rate la banca. Ce se intampla cu indicele ROBOR joi, 24 noiembrie 2022
Indicele ROBOR a scazut

Indicele ROBOR, creștere considerabilă de la începutul anului

Indicele ROBOR la trei luni a înregistrat o creștere considerabilă de la începutul acestui an. La data de 3 ianuarie, acesta era de 3,02%. Însă, până la data de 1 august a crescut semnificativ, până la pragul de 8%. De atunci, a tot oscilat în jurul acestei valori.

În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat, pe 14 noiembrie, că nimeni nu a luat credit în țară cu pistolul la tâmplă.

„Deci este o opțiune să iei sau să nu iei credit și îți asumi și niște riscuri. Aceasta nu este o declarație cinică, este o realitate. Nu avem soluții pentru toată lumea”, a spus Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației.

Guvernatorul BNR a precizat că dobânzile pe care trebuie să le plătească românii cu credite bancare nu vor putea fi mai mici până când inflația nu va scădea. Inflația raportată la luna octombrie este de 15,3%, aproape dublă față de perioada similară a anului trecut. Mugur Isărescu a anunțat o creștere până la 16% pentru sfârșitul anului.

Soluțiile pe care le au românii cu rate la bănci

Printre soluțiile românilor care întâmpină dificultăți în plata ratelor la bănci, în acest context, sunt: refinanțarea, amânarea cu nouă luni a achitării ratelor și trecerea de la ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

În ceea ce privește IRCC, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a transmis că indicele va depăși valoarea de 5% la finalul acestui an. În prezent, IRCC este 4,06%, aproape dublu faţă de indicele din trimestrul 1, ce era 2,65%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...