Anunț de ultimă oră de la ministrul Sănătății! Decizia așteptată cu nerăbdare. Noi măsuri pentru români

Luiza Moldovan 16.04.2020, 13:05
Anunț de ultimă oră de la ministrul Sănătății! Decizia așteptată cu nerăbdare. Noi măsuri pentru români

Anunț de ultimă oră de la ministrul Sănătății! Decizia așteptată cu nerăbdare. Noi categorii de pacienți care vor fi testate pentru Covid.

Anunț de ultimă oră de la ministrul Sănătății! Decizia așteptată cu nerăbdare. Noi măsuri pentru români

Noi categorii de pacienți vor începe să fie testate pentru Covid. Este decizia luată în urmă cu puțin timp de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la recomandarea specialiștilor epidemiologi, de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență.  Motivul acestei decizii este acela că România a trecut într-o altă fază epidemiologică.

“Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare,  mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar,  având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Vpr fi testate pentru Covid categorii noi de pacienți
Vor fi testate pentru Covid categorii noi de pacienți

Pacienții care vor fi testați

Vor fi testate următoarele categorii de pacienți, potrivit celor din Ministerul Sănătății: pacienți aflați în etapa premergătoare unui transplant (asimptomatici), donatorii de organe și de celule stem hematopoietice înainte de donare, pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant (li se vor face două teste la 24 de ore), pacienți asimptomatici cu imunosupresie, pacienți oncologici asimptomatici aflați în procedură de chimioterapie (de două ori pe lună), pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau de manevre invazive, hemodializați simptomatici, hemodializați simptomatici contacți cu caz confirmat, gravidele asimptomatice care au avut contact apropiat cu un caz confirmat, personalul de îngrijire din căminele de bătrâni (de două ori pe lună).

A fost inclus pe lista de testare și personalul sanitar asimptomatic, contact direct cu caz confirmat, în a 6 – 7-a zi de la contactul posibil infectant.