VIDEO EXCLUSIV

Anul politic 2023. Consultantul Cristian Andrei: „Cred că zilele oficiale au devenit mai mult un ceremonial, în care oficialii țin discursuri fără sare și piper”

Gabriela del Pupo, Coteț Alexandru 30.01.2023, 20:04
Anul politic 2023. Consultantul Cristian Andrei: „Cred că zilele oficiale au devenit mai mult un ceremonial, în care oficialii țin discursuri fără sare și piper”

Anul 2023 se întrezărește a fi un an plin, mai ales din punct de vedere electoral. Cel puțin de la jumătatea anului acesta, ne așteptăm la o luptă acerbă pentru putere, atât la nivelul partidelor cât și la nivelul unui posibil prezidențiabil. Totul depinde de capacitatea candidaților de a acapara agenda publică. Impact.ro a stat de vorbă cu consultantul politic Cristian Andrei, care este de părere că o mare parte a eșichierului politic nu este acaparată încă de discursuri populiste.

„Nu par foarte autentice momentele astea. Nu îmi dau seama dacă au fost sau nu aduși”

Începutul de an nu a venit cu mari surprize, „tradiția huiduielilor” a fost păstrată la Iași cu ocazia Micii Uniri. Deși liderul AUR a fost pe scena amplasată de municipalitate, atât premierul Ciucă, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu au fost huiduiți în timp ce își susțineau discursurile. Ziua Unirii Principatelor Române, numită și Mica Unire, este prilej de manifestări în marile orașe ale țării, dar și de proteste. Mai multe organizații civice, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A 8 și asociația ReSET au protestat anul acesta la Iași.

„Cred că zilele oficiale au devenit mai mult un ceremonial, în care oficialii țin discursuri fără sare și piper, și cei din opoziție vin să provoace tocmai știrile despre care vorbim.

Nu par foarte autentice momentele astea. Nu îmi dau seama dacă au seama dacă au fost sau nu aduși.

Există și opoziția care folosește în același fel publicul, să arate că este o stare de nemulțumire.

Momentul cel mai cunoscut a fost pe vremea lui Dragnea, când niște miniștrii au fugit de pe scenă, tot la Iași, cred că în 2019. Atunci nervozitatea cumva era mai generalizată, și lumea chiar nu mai suporta mitingurile acestea. „, spune Cristian Andrei.

Este PNRR obiect de campanie electorală?

Premierul României, Nicolae Ciucă,  i-a asigurat pe liberali că se va face rotația ca în protocol stabilit în cadrul coaliției. Afirmația președintelui PNL vine în contextul în care PSD voia să renegocieze unele ministere. Social-democrații au transmis public că vor să păstreze Ministerul Transporturilor după rotativă, deși protocolul coaliției prevede ca acest minister să meargă la PNL.

„Este ceva unic, dar cred că rotativa va trece, tensiunile vor începe în a doua parte a anului. Vor fi forțați să facă rotativa asta să funcționeze, o guvernare de peste 50% nu are cum să funcționeze (cu alte alianțe n.r).

Este normal pentru un ministru care are puțin peste un an să își dorească să meargă mai departe. Nu ar trebui să existe o obsesie să mergi mai departe. În politică prieteniile sunt de foarte scurtă durată.”, spune consultantul.

Ce se întâmplă după rotativa la ministere și Marcel Ciolacu, prim ministru?

Unii miniștri ar putea fi schimbați cu ocazia rotativei, chiar dacă au existat presiuni politice ca aceștia să fie înlocuiți din cauza lipsei de performanță sau a unor gafe sau chiar scandaluri. Exemplul cel mai concludent este cel al lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, care este implicat în controverse legate atât de validitatea studiilor sale cât și  de activitatea sa ca ministru, mai exact achiziții cu „dedicație”.

„Eu cred că dacă vor fi momente tensionate, cred că acestea vor fi mai degrabă în a doua parte a anului, crec că rotativa va fi mai degrabă, nu neaparat, la și altele, dar va fi un eveniment pe care îl vom marca. În a doua parte a anului începe bolboroseala din partide, cine ne sunt candidații, cine ne trage scorul electoral în sus, pentru că avem și alegeri prezidențiale? etc.

PNL și PSD nu au cum să guverneze singuri, nu au cum să guverneze cu altcineva, nu te duci cu niște mesaje cum sunt cele de la AUR, în general, matematica, aritmetica asta simplă nu dă altă formulă. Ei sunt presați să stea împreună”, a mai spus consultantul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...