Anul în care populația Pământului va ajunge la 9,7 miliarde de oameni. E mai aproape decât se credea

Elena Avramescu 11.07.2022, 13:19
Anul în care populația Pământului va ajunge la 9,7 miliarde de oameni. E mai aproape decât se credea

Conform mai multor date oficiale, se estimează că populația globală va ajunge la 8 miliarde la 15 noiembrie 2022, iar China n-o să mai poarte statutul de ca cea mai populată țară din lume în 2023, conform World Population Prospects 2022, publicat astăzi chiar de Ziua Mondială a Populației.

9,7 miliarde de oameni, cifra la care va ajunge populația Pământului

Astfel că India este țara care va reuși să depășească China la numărul de locuitori.

„Ziua Mondială a Populației din acest an se încadrează într-un an de hotar, când anticipăm nașterea celui de-al opt miliardul locuitor al Pământului. Aceasta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne minuna progresele în domeniul sănătății care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile.

În același timp, este o reamintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra locurilor în care încă nu ne îndeplinim angajamentele unul față de celălalt”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Încă din 1950, populația globală a reușit să scadă la cel mai lent nivel, mai precis sub 1% în 2020. Cu toate acestea, ultimele previziuni ale ONU arată că populația lumii poate să crească la un număr de 8,5 miliarde în 2030 și la un număr de 9,7 miliarde în 2050, reușind astfel că atingă un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în 2080. În plus, sunt șanse să rămână la acest nivel până în 2100.

Cu toate acestea, este îngrijorător faptul că fertilitatea a scăzut extrem de mult în ultimii ani în foarte multe țări de pe toate continentele. Mai precis, două treimi din populația globală trăiește într-o țară sau zonă unde fertilitatea este sub 2,1 nașteri per femeie. Ceea ce îngrijorează și mai tare este faptul că populațiile din 61 de țări sau zone urmează să scădă cu 1% sau mai mult între 2022 și 2050, datorită nivelurilor scăzute susținute de fertilitate, dar și a ratelor ridicate de emigrare.

Anul in care populatia Pamantului va ajunge la 9,7 miliarde de oameni
Populatia Pamantului va ajunge la 9,7 miliarde de oameni

Aproximativ jumătate din creșterea estimată a populației globale până în 2050 se presupune că va fi concentrată în doar opt țări, precum Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine, dar și Republica Unită Tanzania.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Relația dintre creșterea populației și dezvoltarea durabilă este complexă și multidimensională. Creșterea rapidă a populației face mai dificilă eradicarea sărăciei, combaterea foametei și a malnutriției și creșterea acoperirii sistemelor de sănătate și educație. În schimb, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special a celor legate de sănătate, educație și egalitatea de gen, va contribui la reducerea nivelului de fertilitate și la încetinirea creșterii populației globale”, a declarat Liu Zhenmin, subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice și sociale.

O vină pentru situația actuală o poartă și pandemia de COVID-19, care a reușit să afecteze toate cele trei componente ale schimbării populației, astfel că speranța de viață globală a scăzut cu până la 71,0 ani în decursul anului trecut. Mai mult, se pare că pandemia a restrâns destul de mult toate formele de mobilitate umană, mai ales migrația internațională.

John Wilmoth, directorul Diviziei Populație a Departamentului Economic al Națiunilor Unite, crede că acțiunile ulterioare ale guvernelor create să reducă fertilitatea pot să aibă un impact extrem de scăzut asupra ritmului de creștere a populației între acum și mijlocul secolului, datorită structurii de vârstă a tinerilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...