Anul în care mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele pe combustibil. ”De la Berlin până la mediul rural din România”

Ana Ionescu 11.05.2021, 10:35
Anul în care mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele pe combustibil. ”De la Berlin până la mediul rural din România”

Maşinile electrice vor deveni în curând mai ieftine decât cele pe combustibil, arată datele unui studiu realizat recent de Bloomberg New Energy, comandat de Transport and Environment.

În ce an vor deveni maşinile electrice mai ieftine decât cele pe combustibil

Maşinile electrice vor fi viitorul, de aceea specialiştii spun că preţul acestora va scădea considerabil în următorii ani. Automobilele electrice se vor ieftini şi vor fi la un preţ mai accesbil decât maşinile pe combustibil în întreaga Europă până în anul 2035, potrivit previziunilor făcute de experţii auto.

Maşinile electrice de dimensiuni medii şi vehiculele sport vor fi avea costuri mai mici la fabricare decât vehiculele cu combustie începând cu 2026. De asemenea, maşinile mici vor avea un cost egal sau mai mic faţă de cele cu combustibil fosil din 2027, mai arată studiul. Totodată, autoutilitarele electrice uşoare vor fi mai puţin costisitoare decât modelele diesel din 2025, iar autoutilitarele grele din 2026.

„Vehiculele electrice vor fi o realitate pentru toţi cumpărătorii noi în termen de şase ani”, a declarat Julia Poliscanova, director la Transport and Environment, într-un comunicat.

„Vor fi mai ieftine decât motoarele cu ardere pentru toată lumea, de la bărbatul cu o dubă din Berlin până la familia care locuieşte în mediul rural din România”, a spus Poliscanova.

Anul în care mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele pe combustibil
Anul în care mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele pe combustibil

Cum va fi posibilă ieftinerea maşinilor electrice

În viitor se doreşte la renunţarea la maşinile pe combustibil pentru a diminua poluarea. Deja s-a anunţat că maşinile diesel nu vor mai putea circula în unele ţări. Astfel, pentru a progresa în acest sens, piaţa maşinilor electrice trebuie să fie modernizată şi să se găsească cât mai repede soluţii pentru reducerea costurilor de fabricare a acestor tipuri de automobile.

Specialiştii auto spun că se va înregistra o scădere a costului bateriilor şi utilizarea liniilor de producţie dedicate vor face automobile eletrice mai ieftine pentru cumpărători. Astfel, o maşină electrică a cărei valoare a fost de 40.000 de euro, înainte de impozitare în 2020, va ajunge să aibă acelaşi preţ ca un model de ardere, aproximativ 20.000 de euro – în 2026, arată studiul.

În viitorul apropiat, maşinile electrice vor reprezenta 50% din vânzările noi până în 2030 şi 85% până în 2035, dacă politicile rămân aceleaşi. Acesta ar putea atinge pragul 100% până în 2035 „dacă UE va creşte limita de CO2 a vehiculelor şi va extinde politicile pentru stimularea piaţei”, se mai precizează în studiu.

Până în anul 2050 vor circula pe străzile din România 6,5 milioane de maşini electrice

Până în anul 2050 vor circula pe străzile din România 6,5 milioane de maşini electrice, arată un studiu realizat de compania Deloitte. De asemenea, până în 2030, din cele 6,3 milioane de autoturisme care vor circula în ţara noastră, 4,33 milioane vor fi cu motor clasic, iar restul hibride sau electrice, conform datelor.

„Automobilul electric este automobilul viitorului. Această transformare tehnologică se produce. Este important ca România să fie pregătită să fructifice cât mai multe din oportunitățile care vor fi. Va fi o revoluţie”, a spus Razvan Nicolescu, Energy & Resources Leader Deloitte România, la o conferinţă unde a fost prezentat studiul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI