Nicușor Dan combate lipsa căldurii din București cu statistica. Dă vina pe Ministerul Energiei și spune că în 2020 a fost mai rău

Cătălina Burghelea, Andrei Cezar 23.12.2021, 09:52
Nicușor Dan combate lipsa căldurii din București cu statistica. Dă vina pe Ministerul Energiei și spune că în 2020 a fost mai rău

În timp ce mii de bucureșteni nu au apă caldă și căldură, fiind o problemă frecventă în Capitală, primarul general Nicușor Dan afirmă că situația căldurii din apartamentele oamenilor este mai bună decât în 2020. Edilul susține că își bazează comparația făcută pe date statistice, nu pe vorbe.

Nicușor Dan spune că situația căldurii în București este ceva mai bună decât în 2020

Bucureștenii s-au obișnuit să îndure multe zile sau săptămâni fără căldură în apartamente. Deși temperaturile sunt cu minus în aceste zile și în locuințe este frig, problemele românilor racordați la sistemul de termoficare par că nu au o soluție. Totuși, Nicușor Dan declară că este puțin mai bine în 2021, comparativ cu anul trecut.

Ce spun datele statistice

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat, miercuri seara, că situaţia furnizării agentului termic în apartamentele bucureştene funcționează mai bine decât în anul anterior, menţionând că îşi bazează afirmația pe date statistice. Potrivit spuselor sale, anul 2020 a fost plin de “ghinioane”, cauzate de evoluţia imprevizibilă a cotaţiei gazului.

„Avem puţin mai mult de două luni de când am dat drumul la căldură, deci putem să facem o comparaţie cu anul trecut. În situaţia acestui an, din punct de vedere statistic – şi avem toate datele, avem inclusiv un call center în care primim telefoane de la oameni care au probleme cu căldura sau apa caldă – este ceva mai bună decât anul trecut.

Anul trecut a fost anul de minus. Au fost şi nişte ghinioane, care vin tot din evoluţia asta imprevizibilă a cotaţiei gazului. Avem o centrală privată care dădea până acum 3% din căldura Bucureştiului, Vest Energo, din vestul Bucureştiului, care pur şi simplu nu a pornit pentru că ea cumpără gaz nereglementat de pe piaţă şi este obligată, printr-o reglementare naţională a ANRE, să vândă căldură şi curent electric reglementat”, a declarat Nicușor Dan, la B1Tv.

Tulcenii, fara caldura chiar la inceputul iernii

De ce au astfel de probleme bucureștenii

Edilul Capitalei a menţionat că problemele legate de căldura din calorifere pot fi generate de avarii apărute atât la reţeaua de distribuţie învechită, cât şi la CET-uri.

„Am avut o întârziere la centrala care ţine de Primăria Sectorului 1, care a pornit abia la 1 noiembrie. Deci au fost nişte lucruri care au ţinut de această variaţie a preţului la gaz. Avem o problemă noi, cu aceste conducte care nu au fost schimbate 30 de ani.

Avem însă o problemă şi cu producţia, adică cele patru mari CET-uri care ţin de Ministerul Energiei – cea mai veche dintre ele e din 1964 – şi care în momentul în care au avarii, cum s-a întâmplat de două-trei ori până acum, asta se resimte pe mii de apartamente. Asta este situaţia, dar este ceva mai bine şi v-o spun statistic, cu toate datele pe masă, decât iarna trecută”, a explicat oficialul.

Ce a reușit să facă Primăria Capitalei, pentru prima dată

Nicuşor Dan a mai subliniat că, în 2021, pentru prima dată, Primăria Capitalei a achitat în totalitate subvenţia pentru energie termică. Pe de altă parte, edilul a menţionat că, pe 10 ianuarie 2022, va trebui achitată o factură foarte greu de plătit în integralitate. Este vorba despre 250 de milioane de lei, potrivit spuselor primarului general al Municipiului Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe