Vladimir Putin ar fi decis „să invadeze Ucraina”. Joe Biden, după discuţia cu liderul rus: „Vom răspunde decisiv” UPDATE

Vladimir Putin ar fi decis „să invadeze Ucraina”. Joe Biden, după discuţia cu liderul rus: „Vom răspunde decisiv” UPDATE

După ce președintele american Joe Biden le-a cerut cetățenilor americani să părăsească mai repede Ucraina, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat cu privire la momentul când Rusia va ataca țara vecină. „Vedem semne foarte tulburătoare ale unei escaladări”, a spus șeful diplomației americane.

Când ar putea fi atacată Ucraina. Ce au discutat Joe Biden și Vladimir Putin în convorbirea telefonică recentă

Update sâmbătă, 12 februarie 2022, ora 21:30. Casa Albă a transmis un comunicat prin care dezvăluie care au fost principalele puncte de discuție dintre cei doi oficiali, în timpul convorbirii telefonice pe care Joe Biden și Vladimir Putin au avut-o în urmă cu câteva ore.

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre intensificarea consolidării militare a Rusiei la granițele Ucrainei. Președintele Biden a fost clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde în manieră decisivă și vor impune Rusiei costuri rapide și severe.

Președintele Biden a reiterat faptul că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane pe scară largă și ar diminua poziția Rusiei. Președintele Biden a fost clar cu președintele Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se angajeze pe calea diplomației, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”, arată comunicatul Casei Albe.

Update sâmbătă, 12 februarie 2022, ora 20:10. Liderul de la Casa Albă și omologul său de la Kremlin au purtat o discuție telefonică în cursul zilei de astăzi, în contextul tensiunilor din Ucraina. Vladimir Putin și Joe Biden au început discuțiile în jurul orei 11:04 ET (18:00 ora României), potrivit grupului Casei Albe, deși liderul rus solicitase un dialog care să aibă loc luni. Președintele american a insistat însă să aibă o discuție cât mai curând.

Convorbirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat după o oră și două minute, reprezentând o nouă încercare de dialog și detensionare a situației din Ucraina. Discuția dintre liderii celor două state a avut loc după ce SUA au mutat o parte dintre forțe în exteriorul Ucrainei și au ordonat evacuarea personalului din ambasadele sale de la Kiev, de teama unei invazii ruse în următoarele zile.

De asemenea, preşedintele american i-a transmis omologului său rus, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei. Totuși, Biden susține în continuare acțiunile diplomatice pentru a evita un conflict armat, potrivit CNN. Discuția celor doi oficiali vine după ce săptămâna trecută Rusia a continuat acumularea de trupe la granița Ucrainei. Washington-ul se teme tot mai mult de posibilitatea unei invazii a rușilor.

Update vineri, 11 februarie 2022, ora 23:20. Potrivit CNN, președintele american Joe Biden ar intenționa să vorbească sâmbătă la telefon cu Vladimir Putin.

Cei doi au vorbit ultima oară la sfârșitul lunii decembrie 2021, însă nici acest dialog, nici discuțiile ulterioare la nivel de miniștri de externe între Rusia și SUA și nici dialogul NATO – Rusia nu au dus la detensionarea crizei de la frontiera ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100.000 de militari și tehnică de luptă.

Update vineri, 11 februarie 2022, ora 22:30. Președintele american Joe Biden a avut, vineri, o discuţie la telefon cu o serie de aliați, inclusiv cu Klaus Iohannis, după o ședință de la Casa Albă în cadrul căreia s-au discutat cele mai recente informații despre militarii ruşi de la graniţa Ucrainei. De asemenea, s-a vorbit şi despre planurile lui Vladimir Putin.

Se pare că Joe Biden le-ar fi spus celorlalți lideri NATO și UE că Statele Unite ale Americii sunt de părere că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Acest lucru ar putea avea loc chiar în următoarele zile.

Știre inițială

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a respins speculaţii care spun că Rusia ar putea invada Ucraina după încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, pe 20 februarie, pentru a nu-l pune în umbră pe aliatul său chinez, Xi Jinping.

Antony Blinken a estimat că o invadare a Ucrainei de către Rusia ar putea avea loc înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Acesta a asigurat că Rusia adună și mai multe trupe la granița cu Ucraina.

Antony Blinken avertizează. Când ar putea Rusia să invadeze Ucraina
Rusia a adunat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina.

 

Suntem într-o perioadă în care o invazie ar putea începe în orice moment și, pentru a fi clar, aceasta include Jocurile Olimpice. Pentru a spune simplu, continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale unei escaladări ruse”, a declarat Antony Blinken după o întâlnire la Melbourne cu partenerii săi Quad, o alianţă informală care include Australia, India, Japonia și Statele Unite, scrie Le Figaro.

SUA vor să rezolve problemele prin diplomație

Potrivit diplomatului american, Statele Unite ar „prefera mult să rezolve diferendele” cu Rusia „prin diplomație”. SUA, NATO și Rusia au purtat mai multe runde de discuții despre criza din Ucraina și depre garanțiile de securitate cerute de Moscova, dar cele două părți nu au ajuns la niciun rezultat.

Am depus toate eforturile pentru a discuta cu Rusia. Dar, în același timp, am fost foarte clar în ceea ce privește consolidarea apărării și i-am spus clar Moscovei că, în cazul în care alege calea unei agresiuni, se va confrunta cu consecințe majore”, a adăugat șeful diplomațiței americane.

Antony Blinken a făcut aceste remarci la scurt timp după ce președintele american Joe Biden le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara, spunând că lucrurile ar putea scăpa de sub control în orice moment. „ Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume”, a avertizat acesta.

Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și a cerut Occidentului garanții de securitate care vizează oprirea expansiunii NATO în Europa de Est, dar și interzicerea aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...