Antonio Passarelli, probabil primul chef îndrăgit de către români după 1990, a marcat ziua de 2 iunie, sărbătoarea națională a țării sale de origine, Italia, alături de o bună parte dintre prietenii săi români. Passarelli a vorbit pentru IMPACT.RO despre maniera în care italienii și românii își sărbătoresc ziua națională, dar și despre faptul că după mai bine de trei decenii petrecute în țara noastră i se pare că „s-a românizat”.
„Nu ar fi prea exagerat dacă cineva mi-ar spune că sunt sau că mă simt mai degrabă român decât italian! De mai bine de 30 de ani trăiesc aici, în România, mai exact de 33 de ani și există mult adevăr în faptul că într-un fel sunt și eu român”, a declarat el pentru IMPACT.RO.
„Acasă înseamnă pentru mine unde locuiești!”
„Pentru mine acasă înseamnă în primul rând unde locuiește, unde ai un acoperiș deasupra capului. Iar în cazul meu acasă înseamnă România.
Pe la fosta mea casă, cea din Calabria, Italia, trec rar spre foarte rar! Ai mei părinți au murit și prea multe rude sau cunoștințe nu mi-au rămas prin sudul Italiei. Așa că merg la fosta mea casă o dată pe an. Dacă merg și atunci!”, adaugă cunoscutul bucătar ajuns la 64 de ani.
El a reamintit faptul că atunci când sosea prima dată în România, în iarna lui 1990, la Timișoara, nu și-ar fi imaginat niciodată că destinul său avea să se schimbe cu 180 de grade.
„În 1990 eram un bărbat dornic de aventură. Și reprezentantul unor firme italiene care făceau exporturi prin partea asta de Europă. Aveam treabă cu textilele. Așa am ajuns prin România.
Dar nu am rămas prea mult în postura asta, fiindcă am decis să revin la prima mea dragoste, bucătăria, cu care mai cochetasem prin tinerețe, în Italia. Și așa a pornit totul!”, rememorează el cele întâmplate.
Antonio Passarelli si sotia lui, Daniela
Italienii nu au „fasole cu cârnați” de ziua lor națională
Legat de data de 2 iunie, ziua națională a Italiei, Passarelli ne-a explicat diferențele de abordare între București și Roma, pe aceeași chestiune: „Italienii marchează sărbătoarea națională cu o notă culturală foarte puternică.
Muzeele sunt deschise, iar intrarea e liberă. Sau alte instituții culturale. Accentul cade pe literatura italiană, pe lucrurile care s-au făcut și pe influența jucată printre culturile lumii.
Și foarte important, nu există un fel anume de mâncare, care nu trebuie să lipsească de pe masa zilei de 2 iunie. Cum e cazul la români cu fasolea cu cârnați. De data asta, la italieni, gastronomia e pe locul al doilea”.
E de părere că ar fi loc de oarece influențe reciproce
Passarelli se amuză chiar pe acest subiect și e de părere că ambele popoare ar trebui să se influențeze mai mult, din acest punct de vedere. „La români poate ar fi nevoie de mai mult accent pe literartură, iar la italieni, pe mâncare. Cel puțin, așa percep eu lucrurile”, a sunat opinia sa personală.
Cel care a sosit în România ferm convins că după cel mult șase luni se va întoarce acasă, recunoaște și azi, după atâta vreme, că ceea ce i-a plăcut foarte mult aici e un anume fel de „pace”, care l-a cucerit definitiv. Plus statutul de vedetă de televiziune, pe care-l îmbracă de mai bine de 20 de ani, fie că a fost vorba despre televiziunea publică, Paprika TV, Kanal D sau Prima TV.