Antivirusul pe care îl utilizezi poate fi împotriva ta. Cum îți pot accesa hackerii computerul cu ajutorul lui

Cristian Cojocaru 12.04.2021, 14:20
Antivirusul pe care îl utilizezi poate fi împotriva ta. Cum îți pot accesa hackerii computerul cu ajutorul lui

Numărul atacurilor cibernetice și al fraudelor în mediul virtual este în continuă creștere, iar infractorii online descoperă noi metode pentru a înșela. Recent, a fost descoperită o înșelătorie care poate afecta antivirusul pe care îl utilizezi, astfel că acestea poate lucra împotriva ta.

Antivirusul poate lucra împotriva ta

După cum afirmă reprezentanții companiei de securitate, Vade Secure, experții în securitate ai companiei au descoperit o înșelătorie care se folosește de facturi de antivirus false pentru a înșela cât mai mulți utilizatori pentru a le permite accesul de la distanță în computerele lor. Această știre arată că numărul de escrocherii de asistență tehnică din mediul online este în creștere.

Astfel, sunt distribuite facturi false pentru unul dintre cele mai cunoscute software-uri de securitate, Malwarebytes venind cu detalii despre un astfel de incident recent. Această nouă înșelătorie vizează utilizatorii cu facturi false de reînnoire a antivirusului de la furnizori populari precum McAfee, Norton și Microsoft, aducând victimele să predea detaliile lor personale.

Ca de obicei, e-mailurile sunt concepute pentru a atrage atenția potențialelor victime, amenințând că își vor încărca automat cardurile pentru reînnoirile software-ului, cu excepția cazului în care apelează pentru anularea abonamentului. Când utilizatorii acceptă ”oferta”, escrocii vor vorbi cu ei să instaleze diverse programe de acces la distanță pentru a permite infractorilor cibernetici să preia computerul victimei pentru a instala un program malware sau pentru a se folosi cât mai mult de datele obținute.

Hackerii se foloses de progame cu ajutorul carora pot accesa computerul de la distanta
Hackerii se foloses de progame cu ajutorul carora pot accesa computerul de la distanta

Peste un milion de e-mail-uri folosite pentru înșelătorie ,

Vade Secure a reușit să descopere noua înșelătorie pe baza volumului ridicat. În colaborare cu BleepingComputer, managerul regional al departamentului SOC (n.r. Security Operations Center) al companiei Vade Secure, Nicolas Joffre, a afirmat că firma a filtrat peste un milion de e-mailuri cu această nouă înșelătorie de când a început să-și vizeze clienții în martie.

BleepingComputer și-a jucat rolul de potențială victimă cu unul dintre escroci, pretinzând că a primit una dintre facturile de reînnoire. Aceștia au fost îndrumați să descarce software-ul de acces la distanță, AnyDesk, și instruiți să-l configureze pentru a obține accesul nesupravegheat.

După aceea, escrocii au transferat apoi un script deghizat pentru a-i speria să creadă că acel computer este infectat, în timp ce colectau informații personale și continuau să instaleze software suplimentar, cum ar fi TeamViewer în fundal. Joffre consideră că informațiile personale sunt primite de către hackeri, în timp ce software-ul de acces la distanță va ajuta la înscrierea dispozitivului în botnet (n.r. o rețea de dispozitive private infectate cu software malițios și controlate ca un grup fără ca proprietarul să știe acest lucru).

Urmăriți Impact.ro și pe