Antițigănismul, o infracțiune? Poate fi pedepsit cu închisoare de până la 10 ani pentru discriminarea romilor

Stan Filon 15.12.2020, 17:35
Antițigănismul, o infracțiune? Poate fi pedepsit cu închisoare de până la 10 ani pentru discriminarea romilor

Antițigănismul, o infracțiune? Schimbare majoră în România, unde rasiștii ar putea ajunge după gratii! Un proiect de lege care prevede închisoare de 10 ani pentru cei care nu vor respecta drepturile romilor și vor promova doctrine antițigăniste a fost adoptat deja de Senat!

Antițigănismul poate deveni infracțiune, pedepsită ca atare

Proiectul de lege a trecut tacit de Senat în luna decembrie a anului trecut. Proiectul a primit însă azi un raport favorabil cu propunere de adoptare la Camera Deputaților și tot azi a fost adoptat în Parlament.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

Antitiganismul poate deveni infractiune, pedepsita ca atare
Antitiganismul poate deveni infractiune, pedepsita ca atare

Ce fapte sunt pedepsite cu închisoarea:

  • promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
  • aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Conform proiectului de lege, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Cine a inițiat proiectul de lege

Deși romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa, acestora le sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului precum izolare geografică sau lipsa asigurarii de sănătate, se precizează în expunerea de motive. Proiectul a fost inițiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP.

În prezent există deja o lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, prin care se reglementează faptele care constituie infracţiune şi pedepsele asociate acestora.

Legea nr. 157/2018 îi pedepsește cu închisoare între trei luni și zece ani pe cei care promovează idei, concepții sau doctrine antisemite. Fapte pedepsite cu închisoarea sunt și utilizarea în public a unor simboluri și materiale anitsemite, precum și sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antisemit.

Pentru ca proiectul antițigănism să devină lege și poată crea efecte, acesta trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților , ca mai apoi să fie promulgat de președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...