Ansamblul rupestru de la Murfatlar, un monument unic în Europa, dat uitării în ultimii ani, va fi restaurat

Ioana Constantin 07.12.2021, 17:25
Ansamblul rupestru de la Murfatlar, un monument unic în Europa, dat uitării în ultimii ani, va fi restaurat

A fost semnat contractul de proiectare pentru obiectivul   de investiție Conservarea, protejarea si Punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Valoarea lucrării se ridică la 15 milioane de euro.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, care a precizat că contractul vizează proiectarea realizarea proiectului tehnic și ulterior investiția propriu-zisă. Execuția lucrării este estimată la maxim 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027. Firma care a câștigat licitația va avea la dispoziție 140 de zile pentru predarea proiectului tehnic cu toate avizele și autorizațiile.

Este cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni

Prin acest proiect sunt vizate obiective precum conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleză de cretă și bisericuțele, chiliile, încăperile săpate în ea și suprafețele murale incizate sau sculptate, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice, acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70, circuite de vizitare, amenajări peisagistice , muzeu de sit și centru de primire a vizitatorilor – zona de primire, expoziții și spații de odihnă și protocol (cafenea/cafeterie).

„Ne punem mari speranțe în arhitecții de la Remon Proiect, aceiași care au proiectat, printre multe altele, restaurările de la Cazinoul Constanța, Castelul Corvinilor și Cetatea Rupea. Este cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni al Consiliului Județean Constanța în care se dorește restaurarea și punerea în valoare a unui sit arheologic după Cetatea Capidava, Cetatea Carsium și Cetatea Histria. Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, este o așezare construită în urmă cu aproape 1000 de ani, pe drumul spre Cernavodă . Ansamblu Rupestru este construit într un munte de cretă. Potrivit datelor deținute de istorici, pe 11 iunie 1957 muncitorii de la cariera de  cretă de la Murfatlar, făceau împușcături în stratul de steril pentru  a extinde zona de exploatare iar ceea ce au descoperit atunci a fost surprinzător. Lucrările trebuiau începute după degajarea resturilor prăbușite de pe deal. Pentru  degajare s-a  procedat la  la intervenție manuală și asta a fost o șansă pentru că  atunci când au început s- a observat că acolo se mai lucrase. Așa că au fost anunțați specialiștii și arheologii. Lucrările la cariera au fost imediat întrerupte. Au venit specialiștii, s-a făcut un colectiv care a primit fonduri pentru cercetare arheologică.

De atunci se vorbește de bisericuțele de la Murfatlar. Sunt extrem de valoroase însă complexitatea avea sa fie o noua surpriză . Era o perioadă când se făceau construcții și amenajări în special in Dobrogea și plecând de la aceste amenajări, de multe ori arheologii descopereau este noapte adevărate valori. Așa s-a întâmplat și aici. Cercetătorii au descoperit complexele și au recuperat materialele de valoare iar colectivul era însoțit de restauratori și arhitecți care au făcut măsurători, desene, înregistrări specifice, astfel încât ulterior să poată fi luate cele mai bune decizii privind conservarea întregului ansamblu Traian Cliante, fost director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Ansamblul rupestru de la Murfatlar
Ansamblul rupestru de la Murfatlar

Se pare că viața socială a celor care lucrau aici la exploatarea cretei, se îmbina foarte bine cu viața religioasă

Un deceniu echipele au cercetat șantierul de la Murfatlar. Au fost așa cum era de așteptat și probleme. Unele dintre bisericuțe au avut de  suferit, s-au prăbușit, altele au fost blocate ulterior și atunci a fost nevoie ca lucrările să fie amplificate.  S-au degajat unele monumente și s-au recuperat materialele arheologice, care se referă la unelte de munca din aceea perioadă, ceva ceramică specifică unei anumite zone, câteva materiale folosite în viața de zi cu zi. Dar mai cu seamă s-au recuperat materiale care au aparținut acestor bisericuțe care puteau să spună ceva, indicii privind evoluția creștinismului aici. Acestea sunt o adevărată comoara științifică pe care nu trebuie să o pierdem din vedere. Continuă tradiția bazilicelor paleocreștine din sec 4, 5 și 6 după Hristos, au și unele elemente care ulterior s-au cristalizat și au dat naștere  tipului nou de biserică medievală pe care o întâlnim în arealul locuit de poporul român

In interiorul acestor bisericuțe exista o serie de decorații, care ne descoperă simbolistica creștina. Se pare ca viața socială a celor care lucrau aici la exploatarea cretei, se îmbina foarte bine cu viața religioasă astfel că lângă ele găsim prezente locuințe umane și un mic cimitir creștin improvizat chiar în aceste spații. Se pare că a existat o comunitate monastică, în care monahii aduceau rugăciuni permanente și asigurau sau deserveau viața spirituală a acestor creștini de aci. Vlad Maxim, preot

Viața monastica în aceasta zonă a fost extrem de intensă iar mărturie stau inscripțiile și simbolurile de pe pereți. Abundă în astfel de inscripții creștine, alcătuite din caractere chirilice, glagolitice și sunt prezente așa numitele litere runice, de origine dacă sau protobulgară turcica. Unele au fost traduse în limba  română. Cealaltă parte a complexului are o însemnătate importantă. Aici era sectorul locuit de cei care lucrau la extracția cretei. Lucrau și trăiau aici. Unii prelucrau creta, o scoteau  iar ceilalți participau la reamenajarea sistemului de apărare al zonei. Este greu de stabilit cum a fost structurată un astfel de element, dacă a fost așa de la bun început sau dacă s-a format de-a lungul unor etape.

De bună seamă avem locuințe, galerii, sunt făcute fie concomitent fie în etape diferite. Si între bisericuțe există unele legături. Mai sunt încăperi în care s-au făcut înmormântări, în jur de 20 de morminte și acestea pentru specialiști ridică unele semne de întrebare legate de cronologie. Traian Cliante fost director MINA Constanța

Ansamblul Rupestru avea nevoie urgentă de reabilitare și conservare. Astfel că se pun bazele unui astfel de proiect în anul 1970. Era un proiect ambițios și lăudat care prevedea conservarea monumentului și crearea unor condiții care să îl pună la adăpost plus că era prevăzută și vizitarea lui de către turiști.

Vorbim de o construcție sobră care să permită vizitarea mai multor obiective fără ca ele să fie afectate în vreun fel . Și exista un ansamblu întreg de stâlpi de rezistență care trebuiau să găzduiască mai multe pasarele pe care vizitatorii să poată admira monumentele descoperite aici. Proiectul prevedea și construirea unui lift. Numai că din păcate șapte ani mai târziu proiectul a fost abandonat.Traian Cliante, fost director MINA Constanța.

În 1977 Direcția Monumentelor Istorice, ce acare se ocupa printre altele și de acest proiect de conservare a monumentului de la Murfatlar a fost desființată și odată cu ea s-a dus pe apa sâmbetei și conservarea Ansamblului Rupestru. Acesta se întinde pe o suprafață foarte mare. Cercetarea arheologică nu este încă finalizata iar specialiștii sunt de părere că s-ar putea să mai apară surprize. Motiv pentru care cred că protejarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului este imperios necesară.

Urmăriți Impact.ro și pe