Asociaţia Naţională Pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) nu vede cu ochi buni cea mai recentă propunere a Ministerului Sănătăţii, pe tema unei plăţi suplimentare, în cazul în care se solicită serviciile unui medic anume. Vasile Barbu, preşedintele ANPP, a făcut câteva precizări, în exclusivitate pentru Impact.ro.
Propunerea Ministerului Sănătății, ca pacienții să scoată bani din buzunar, dacă vor să fie consultați de un anume medic, nu a rămas fără ecou: “Considerăm că este nepotrivit pentru sistemul de sănătate din România! Această idee a mai fost dezbătută la Ministerul Sănătăţii, exact acum 10 ani si jumătate, pe vremea ministrului Eugen Nicolaescu, care ştim că era un ultraliberal sau un liberal hotărât, să spunem aşa. Dar chiar şi aşa, a cedat în favoarea noastră şi ne-a dat dreptate“, a precizat Vasile Barbu, preşedintele ANPP, pentru Impact.ro.
Acesta mai este de părere că sistemul nu se potriveşte în România: “Acest sistem nu se potriveşte în România acum. Spunea acelaşi Eugen Nicolaescu ceva de genul ”Poate peste nişte ani!”. Mă tem că nu e încă vremea acestuia, deşi s-au făcut multe în sistemul de sănătate, faţă de 2012, dar încă nu s-a ajuns la un nivel de accesabilitate a pacientului, pentru că asta era ţinta noastră. Şi, anume, ca pacientul să aibă acces nediscriminatoriu şi echitabil la servicii medicale. Tocmai această prevedere şi tocmai această aplicare, fie ea şi cu perioada 2024 – 2026, e o soluţie care produce şi discriminări, care aduce inechităţi, îngrădind accesul la servicii medicale pe criteriul: ”Am bani, am acces, nu am bani, nu am acces!“, adaugă acelaşi Vasile Barbu.
Potrivit acestuia, ideea ar fi inspirată din sistemul medical turcesc sau israelian: “Ideea nu este una bună, chiar dacă este inspirată din sistemul de sănătate turcesc sau cel israelian. Acolo avem excedent de paturi de spital, libere, utilizabile şi de asemenea excedent de medici specialişti. Acolo aceste lucruri se pot face pentru că nu afectează sistemul. În România nu avem nici medici suficienţi, mai ales pe anumite specializări medicale, şi nici paturi utilizabile“, argumentează el respingerea proiectului.
În plus, Vasile Barbu e de părere că nici argumentul financiar nu rezistă: “Dacă ministerul argumentează că aceşti bani ar intra în conturile spitalelor, atunci se înşală! În primul rând ei vor fi cheltuiţi pe plata utilităţilor. Va prima infrastructura spitalului. Acel spital are nevoie de curent electric, de energie termică, de personal de întreţinere, de mentenanţă pentru diverse aparate. Din, să zicem, 200 de lei, pentru plata unui medic, sumă care nu se mai deconteză la Casa de Asigurări, nu va reuşi să acopere toate aceste cheltuieli, la care m-am referit. În plus, acelaşi medic lucrează şi în secţie. Şi, atunci, cine va avea prioritate la internare? Problemele coboară la nivelul asistentelor, brancardierilor. Noi ştim foarte bine că avem un deficit major de asistente medicale şi avem cazuri în care o asistentă are grijă noaptea sau după-amiaza de 25 de paturi“.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Una peste alta, Vasile Barbu susţine că soluţia nu e aplicabilă la noi şi din cauza resurselor: ”Dacă se va aplica poate crea chiar inechităţi, discriminări, discrepanţe, tot felul de lucruri care nu vor aduce plusuri, ci dimpotrivă, diferenţe între pacientul obişnuit, asigurat, şi cel care vine pe zona privată“.
Vasile Barbu mai e de părere că, în ansamblu, noul document propus dezbaterii are şi multe părţi bune, dar că asociaţia pe care o reprezintă va cere renunţarea la această propunere.