Anomaliile sistemului medical românesc. Medicii de familie își vând pacienții

Mihnea Tălău 13.05.2022, 14:26
Anomaliile sistemului medical românesc. Medicii de familie își vând pacienții

În România, după cum bine știm, se vinde orice. Chiar și medicii de familie au ajuns să își vândă pacienții la finalul carierei. Și apar surprizele, aceștia trezindu-se peste noapte că au un nou medic de familie.

Pacienții vânduți ca în Obor

Pentru a fi medic de familie în România, trebuie să ai pacienți, strânși după posibilități, sau chiar cumpărați de pe internet. Iar site-urile Caselor de Asigurări sunt pline cu astfel de liste care conțin mii de pacienți. Totul nu este așa de simplu, întrucât apar și dispute chiar între medicii de familie, scrie Antena3.

Tranzacțiile cu pacienți nu sunt însă interzise. Medicii ajunși la vârsta de pensionare sau cei care se reorientează în profesie își vând pur și simplu afacerile cu tot cu oamenii pe care i-au avut în îngrijire.
Potrivit legii din România, în afară de cabinet, cu toate ale sale şi lista de pacienți face parte din patrimoniu. Părerile sunt împărțite. Unii medici consideră că este ceva normal plasarea pacienților, sub orice formă, către alți colegi. Alții sunt de părere că ei nu aparțin nimănui și atunci este dreptul lor de a decide către ce medic se îndreaptă.
Cu toate acestea, mulți pacienți sunt supuși surprizelor, în momentul în care, peste noapte, se trezesc că au un alt medic de familie.
Medicii de familie au cumparat zeci de teste Covid din banii lor
Medic de familie

Anomaliile sistemului îi pun pe medicii de familie în ipostaza de a încălca legea

Sistemul face însă multe erori. Medicii de familie, conform contractului cu Casa de Sănătate, ar trebui să lucreze cel puțin 35 de ore pe săptămână. Dar dacă și-ar dori să lucreze mai mult, există o altă problemă. Nu primesc plătiți decât pentru 20 de pacienți care le trec zilnic pragul cabinetului.

O altă eroare este aceea că medicii de familie nu pot lucra în weekend, indiferent de urgență. Cu toate acestea mulți medici de familie  „încalcă legea” încercând să își ajute pacienții să salveze vieți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...