ANM anunţă cel mai puternic val de caniculă din vara aceasta. Până când e valabil codul portocaliu

Andra Daoud 28.06.2022, 11:42
ANM anunţă cel mai puternic val de caniculă din vara aceasta. Până când e valabil codul portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis primele avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă din acest an. Atenționările sunt valabile pentru toată țara, iar zilele următoare se anunță temperaturi caniculare, cu disconfort termic accentuat. Până când este valabil codul de caniculă și ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare.

ANM a emis primul cod de caniculă din acest an

Meteorologii au emis prima avertizare cod galben de caniculă de vara aceasta, care intră în vigoare marți și vizează în special Câmpia și Dealurile de Vest. Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 36 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat, din cauza indicelui temperatură-umezeală care va depăși pragul de 80 de unități.

Valul de căldură ajunge asupra întregii țări, iar de miercuri până vineri este în vigoare un cod galben de caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar disconfortul termic va fi din nou accentuat, mai ales în zonele de câmpie și podiș.

Toată țara se află, așadar, sub avertizare cod galben de caniculă, iar în vest, nord-vest și local în centrul țării va fi cod portocaliu. Temperaturile se vor apropia de maximele extreme ale perioadei, valorile de 37-38 de grade Celsius vor fi întâlnite frecvent, iar disconfortul termic va fi ridicat.

ANM anunta cel mai puternic val de canicula din vara aceasta
Avertizari cod galben si cod portocaliu de canicula

Ce se întâmplă cu vremea săptămâna viitoare

Specialiștii recomandă ca, în zilele caniculare să evităm să ieșim din casă, mai ales la orele amiezii, când soarele este puternic, să ne hidratăm corespunzător și să ne protejăm cu pălării și ochelari de soare atunci când mergem afară.

„Marți, 35-36 de grade în Câmpia de Vest. Același ecart al valorilor de temperaturi până la 36 de grade, tot în partea de vest a țării, miercuri, după care de joi și sfârșitul de săptămână va putea fi caracterizat de valori de temperaturi în creștere până la 37 de grade inclusiv în partea de vest și sud a țării, inclusiv în Capitală, 35-36 de grade.

În aceste condiții, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat. Vor mai fi izolat posibile precipitații slabe în prima parte a săptămânii, în special în zona de munte și local în partea de sud și sud-est a țării. Așadar, o vreme caniculară pentru sfârșitul primei luni din această vară, dar și începutul lunii lui cuptor.

Cel puțin până în jurul datei de 10 iulie ne așteptăm ca, într-adevăr, masa de aer tropical să persiste în zona țării noastre și să fie caracterizată de valori de temperaturi de până la 37-38 de grade și temperaturi resimțite mult peste 38 de grade”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3.

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru încă o săptămână, iar după valul de caniculă ne așteaptă ploi. Revin aversele însoțite de descărcări electrice, după data de 1 iulie, în majoritatea regiunilor. Temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, ajungând la valori normale pentru începutul lunii iulie.

Urmăriți Impact.ro și pe