”Animalul politic” de la Apele Române, care a angajat o chelneriță pe post de inginer, nu a ajuns ministru, cum se visa, ci în fața judecătorilor

Ioana Matei 23.06.2022, 15:59
”Animalul politic” de la Apele Române, care a angajat o chelneriță pe post de inginer, nu a ajuns ministru, cum se visa, ci în fața judecătorilor

Problemele cu justiția ale lui Petru Avram, fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”, nu se opresc la angajarea ilegală a unei chelnerițe pe post de inginer, pentru care este deja judecat. Procurorii DNA l-au trimis din nou în fața instanței, de data asta pentru că a trimis utilaje și muncitori din subordine să lucreze gratis la o fermă a familiei fostului ministru al Mediului Costel Alexe, acum președinte al Consiliului Județean Iași.

Petru Avram a intrat în vizorul procurorilor anticorupție după dezvăluirile unui director din ABA ”Prut- Bârlad” despre cum a fost angajată o fostă chelneriță, fără nicio experiență în gospodărirea apelor, pe post de inginer. Atunci au apărut și informații că Petru Avram se prezenta în faţa subalternilor ca ”animal politic, care va ajunge cel puţin ministru”.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată prima dată în iulie 2021, pentru angajări ilegale la Administrația Bazinală de Apă „Prut-Bârlad”.

Lucrări gratis pe un teren al familiei lui Costel Alexe

Cu o săptămână înainte de începerea procesului de la Tribunalul Iași, Petru Avram a aflat că va fi judecat și în al doilea dosar.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit nu doar că Petru Avram angaja persoane nepregătite în posturi-cheie pentru buna gestionare a apelor din Moldova, ci și că își trimitea subalternii, cu utilaje, să facă lucrări pe terenul unei firme. Anchetatorii spun că, în mai-iunie 2020, cinci puțuri aflate pe acel teren au fost denisipate, gratis, cu angajați și utilaje de la ABA ”Prut-Bârlad”, trimiși de șeful lor Petru Avram.

Petru Avram, fost director al ABA ”Prut-Bârlad”. Sursa – Facebook

Lucrările au fost făcute pe un domeniu deținut într-o comună din județul Iași de familia lui Costel Alexe. În mai-iunie 2020, Costel Alexe era ministru a Mediului, în Guvernul Orban.

Primele dezvăluiri despre lucrările gratis au fost făcute de publicația Reporter de Iași, care scria că la ferma familiei lui Costel Alexe, din Sculeni, au fost aduși muncitori de la Apele Române pentru a-i amenaja puțurile. Petru Avram a fost întrebat și el atunci de autorii anchetei jurnalistice despre muncitorii care au făcut lucrări la ferma familiei lui Costel Alexe, însă acesta le-a spus că, dacă au fost acolo muncitori de la ABA ”Prut-Bârlad”, s-au dus ”în timpul liber”.

După dezvăluirile din presă, Petru Avram ar fi încercat să îi determine pe muncitorii trimiși de el la ferma familiei lui Costel Alexe să spună că au fost acolo în afara orelor de program.

”În contextul apariției în spațiul public a unei anchete jurnalistice ce viza aspectele menționate mai sus, în datele de 10 și 17 februarie 2020, inculpatul Avram Petru ar fi încercat să-i determine prin constrângere morală pe aceeași subordonați să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Al doilea dosar al lui Petru Avram, în care este acuzat de abuz în serviciu și influențarea declarațiilor, a fost trimis tot la Tribunalul Iași. Judecata va începe după ce dosarul va trece de procedura de camera preliminară.

Cum a ajuns chelnerița lui Petru Avram inginer hidrolog

Petru Avram va ajunge pentru prima dată în fața instanței pe 29 iunie, când începe la Tribunalul Iași judecata în primul dosar de abuz în serviciu, pentru angajarea la ABA ”Prut-Bârlad” a Simonei Burlacu, care a lucrat, pe rând, ca ospăriță, manager de cafenea, manichiuristă şi, timp de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei.

În dosar, alături de Petru Avram sunt judecați primarul comunei sucevene Vatra Moldoviței, Virgil Saghin, viceprimarul Gabriel Nica și secretarul general Ana Boca, pentru că au acceptat să îi angajeze pe Simona Burlacu și Stelian Mețler, doar pentru a putea ulterior să fie detașați la Administrația Bazinală de Apă „Prut-Bârlad” condusă atunci de Petru Avram.

Simona Burlacu a fost angajată în primărie pe postul de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului, dar nu a stat decât trei zile înainte de a fi detașată în subordinea lui Petru Avram, pe post de inginer.

”Angajările la primărie ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”. Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Mețler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”. Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respective”, au scris procurorii DNA în actele dosarului trimis instanței în iulie 2021.

Totul a ieșit la iveală în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Recorder, după ce directorul tehnic de la ABA ”Prut-Bârlad”, Gabriel Mustățea, a reclamat angajarea Simonei Burlacu fără concurs și fără să aibă experiență în gestionarea inundațiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe