Animalul care a reușit să supraviețuiască erei glaciare. Aproape toate speciile au dispărut, el poate fi văzut și astăzi

Stan Filon, Ioana Nicolae 21.04.2021, 14:50
Animalul care a reușit să supraviețuiască erei glaciare. Aproape toate speciile au dispărut, el poate fi văzut și astăzi

Cercetătorii au descoperit animalul care a supraviețuit erei glaciare! Dacă această perioadă prin care a trecut planeta noastră s-a dovedit a fi devastatoare pentru foarte multe specii de animale, altele au reușit să treacă peste gerul crunt care s-a abătut asupra pământului. Cum au reușit să facă asta? Cercetătorii spun că s-au adaptat.

Acesta este animalul care a reușit să supraviețuiască erei glaciare

Unul dintre animalele care s-au adaptat cel mai bine a fost lupul antic. Acest lup cenușiu a profitat, de fapt, de dispariția altor prădători mai mari și mai puternici și a găsit mai multe resurse de hrană, chiar și în plină eră glaciară.

Așadar, lupii cenușii sunt printre cei mai mari prădători care au supraviețuit dispariției la sfârșitul ultimei ere glaciare în urmă cu aproximativ 11.700 de ani. Astăzi, aceste animale pot fi găsite în pădurea boreală și tundra din Yukon, unde prosperă oată cu principala sa sursă de hrană: cariboul și elanul.

Acesta este animalul care a reusit sa supravietuiasca erei glaciare
Acesta este animalul care a reusit sa supravietuiasca erei glaciare

Dinții lupilor spun cum au supraviețuit erei glaciare

Un nou studiu condus de Muzeul Canadian al Naturii arată că lupii ar fi putut supraviețui prin adaptarea dietei lor de-a lungul a mii de ani – de la o dependență primară de cai în timpul Pleistocenului, până la caribou și elan astăzi. Rezultatele sunt publicate în revista Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Echipa de cercetare, condusă de paleontologul muzeului, Dr. Danielle Fraser și studenta Zoe Landry, a analizat dovezile păstrate în dinți și oase din cranii atât ale lupilor gri antici (în urmă cu 50.000 până la 26.000 de ani), cât și ai celor moderni. Toate exemplarele au fost colectate în Yukon, o regiune care susținea odinioară ecosistemul de mamut-stepă Beringia, și sunt organizate în colecțiile naționale ale muzeului, precum și în cele ale guvernului Yukon.

”Putem studia schimbarea dietei examinând modelele de uzură pe dinți și urmele chimice din oasele lupului”, spune Landry, autorul principal care a finalizat lucrarea ca student la Universitatea Carleton sub supravegherea lui Fraser. ”Acestea ne pot spune multe despre modul în care a mâncat animalul și despre ce a mâncat animalul de-a lungul vieții sale, până cu aproximativ câteva săptămâni înainte să moară”.

”Ești ceea ce mănânci”

Landry și Fraser s-au bazat pe modele stabilite care pot determina comportamentul alimentar al unui animal prin examinarea modelelor microscopice de uzură a dinților. Semnele de zgârieturi indică faptul că lupul ar fi vânat și consumat consumat carne, în timp ce prezența gropilor ar sugera că s-a hrănit cu leșurile animalelor.

Dieta lupilor antici a fost evaluată analizând raporturile izotopilor de carbon și azot extrasa din colagen din oase. Nivelurile relative ale izotopilor pot fi comparate cu indicatorii stabiliți pentru specii specifice. ”Axioma, ești ceea ce mănânci, intră aici în joc”, spune Landry.

Rezultatele au arătat că dintre animale, caii care au dispărut în timpul Pleistocenului, au reprezentat aproximativ jumătate din dieta lupului gri. Toate acestea într-un moment în care lupii antici ar fi coexistat cu alți prădători mari, cum ar fi pisicile zimțatoare și urșii cu fața scurtă. Eventuala dispariție a acestor prădători ar fi putut crea mai multe oportunități pentru lupi de a trece la noi specii de pradă. ”Aceasta este într-adevăr o poveste de supraviețuire și adaptare a epocii glaciare și a construirii unei specii spre forma modernă în ceea ce privește adaptarea ecologică”, notează dr. Grant Zazula, coautor al studiului și paleontologul guvernului Yukon, care este un expert în animalele din epoca de gheață care au populat Beringia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...