Angajații din România care primesc un „spor de obezitate”. Suma lunară nu e de neglijat

Ana Anitoiu 09.07.2022, 21:30
Angajații din România care primesc un „spor de obezitate”. Suma lunară nu e de neglijat

Unii dintre angajații din România primesc un „spor de obezitate”, iar suma pe care o vor încasa în plus în fiecare lună nu e de neglijat. O hotărâre ce a fost luată în acest sens are la bază un raport întocmit de o Direcție de Sănătate Publică.

Care dintre angajați vor avea „spor de obezitate”. Câți bani în plus vor primi la salariu

Pe baza unui raport întocmit în acest an, ce face legătura între munca de birou, stresul profesional și hipertensiune sau obezitate, unii dintre angajații din țară vor primi sporuri de 15% din salariul de bază. Direcția de Sănătate Publică a decis că acești oameni îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă ce presupun „condiţii periculoase sau vătămătoare”.

Concret, sporul de obezitate va fi încasat de angajații Primăriei Cluj-Napoca, în baza raportului întocmit de către Direcția de Sănătate Publică Cluj. Legea cadru referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) arată că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii. Totuși, legea nu obligă  instituţiile publice să acorde aceste sporuri.

Angajatii din Romania care primesc un spor de obezitate
Spor de obezitate, acordat unora dintre angajatii din Romania

Cum a fost motivată acordarea sporului de obezitate

Potrivit raportului menționat, Cabinetul de Medicina Muncii a constatat că dintre angajaţii Primăriei Cluj-Napoca: 116 au afecţiuni cardio-vasculare, dintre care 49 au hipertensiune arterială esenţială, cele mai multe controlate medicamentos; iar 12 au suspiciune de hipertensiune arterială.

Lista continuă astfel: 36 dintre angajați au varice incipiente sau moderate la membrele inferioare; 6 au tulburări de ritm cardiac; alți 6, forme ușoare de valculopatii mitrale; 5 cazuri suferă de cardiopatie ischemică cronică; iar doi au fost diagnosticați cu insuficienţă veno-limfatică a membrelor interioare.

În plus, raportul arată că în Primăria Cluj-Napoca sunt 100 de angajaţi cu boli de nutriţie şi metabolism: 17 cazuri de suprapondere, 30 de cazuri de obezitate grad 1, 12 cazuri de obezitate grad 2, și 4 cazuri de obezitate grad 3. Documentul mai arată că 23,13% dintre angajaţii consultaţi au suprapondere sau obezitate – adică 63 de cazuri, deci peste media naţională, de 21,3%.

Mai mult, au fost raportate: 136 de cazuri de afecţiuni osteo-musculo-articulare, cele mai dese fiind cazurile de afecţiuni ale coloanei cervicale (32) şi ale coloanei lombare (30 de cazuri), precum și afecţiuni digestive (44 de cazuri), endocrine (28 de cazuri), ale aparatului respirator (26 de cazuri).

Tensiuni între primar și un consilier local

Consilierul local USR Adriana Cristian a avut un schimb dur de replici cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, pe tema acordării acestui spor de obezitate. Ea a spus că toată lumea stă pe scaun opt ore și lucrează în condiții de stres și că va trimite corpul de control al Ministerului Sănătăţii ca să verifice cum s-a făcut acest raport, pe care l-a numit „fantasmagoric”.

De cealaltă parte, edilul Emil Boc a spus că Primăria Cluj-Napoca nu poate refuza punerea în aplicare a unei legi. El a menționat că nu este vorba despre bani în plus ce se dau instituției, ci despre acordarea acestui spor din cei existenți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...