Angajaţii din România care iau peste 9.000 de lei pe lună. Domeniul încă are nevoie de specialişti

Stan Filon 17.01.2022, 08:19
Angajaţii din România care iau peste 9.000 de lei pe lună. Domeniul încă are nevoie de specialişti

Sunt unii salariați în România care câștigă peste 9.000 de lei pe lună! O spune Institutul Național de Statistică, care a venit cu noi date referitoare la câștigul salarial mediu din țara noastră. Astfel am aflat că salariul mediu a crescut în luna noiembrie a anului trecut cu 171 lei, față de luna octombrie.

Cine câștigă peste 9.000 de lei pe lună

Institutul Național de Statistică a publicat date legate de câștigul salarial mediu din România, iar acestea arată că
venitul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, în noiembrie 2021, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în octombrie 2021, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.645 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 101 lei (+2,8%), a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

Dar în ce domeniu sunt salarii mari? Ei bine, INS menţionează că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 9.055 lei. La polul opus se regăsesc locurile de muncă din hoteluri şi restaurante, care sunt plătite cu 1.875 lei. Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.

Cine castiga peste 9.000 de lei pe luna
Cine castiga peste 9.000 de lei pe luna

Câștigul salarial mediu a crescut după cum urmează:

În comunicatul INS se precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Dar care sunt cele mai semnificative creșteri:

  • cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
  • între 10,5% şi 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia minereurilor metalifere;
  • între 5,0% şi 9,5% în fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 3,0% şi 5,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...