Angajații care lucrează de acasă trebuie să fie taxați pentru asta? Cine susține asta și cum este motivată cerința

Cristian Cojocaru 12.11.2020, 14:19
Angajații care lucrează de acasă trebuie să fie taxați pentru asta? Cine susține asta și cum este motivată cerința

Potrivit unui raport realizat de către economiștii Deutsche Bank, anahajații care lucrează de acasă, trebuie să fie taxați. Acest lucru se aplică angajaților care vor continua să lucreze de acasă după pandemie. Cu fondurile obținute, vor fi susținuți lucrătorii cu salarii mici.

Angajații care lucrează de acasă trebuie să fie taxați

Autorii aceluiași raport propun ca angajații care lucrează de acasă, trebuie să fie taxați. Taxa ar fi de 5% pentru fiecare zi în care aceștia optează pentru lucrul de-acasă. Explicația ar fi că aceștia, nu mai sunt nevoiți să plătească transportul, masa, precum și hainele achiziționate pentru serviciu. Tot aceștia, adaugă ca taxa să fie plătită de către angajatorii care nu asigură angajaților un birou permanent.

Divizia de cercetări economice, au concluzionat că, o astfel de taxă ar aduce venituri uriașe în bugetele statelor. Astfel se face că în Statele Unite această taxă ar putea genera 49 miliarde de dolari, în Germania 20 miliarde de euro, iar în Marea Britanie un venit de 7 miliarde de lire sterline. Toate aceste venituri ar putea fi folosite pentru sprijinirea lucrătorilor cu venituri mici.

”Munca de acasă va face parte din noua normalitate cu mult după încheierea pandemiei. Calculele noastre sugerează că fondurile atrase ar putea finanţa subvenţionarea veniturilor pentru lucrătorii cu venituri mici, care nu pot lucra de la distanţă, iar din acest motiv sunt expuşi mai mult la vechea economie şi la riscurile pentru sănătate. Noul coronavirus a crescut mult popularitatea muncii de la distanţă, care se afla în creştere rapidă şi înainte de pandemie” – potrivit analistului Luke Templeman, Deutsche Bank.

Luke Templeman - analist Deutsche Bank
Luke Templeman – analist Deutsche Bank

Explicația analiștilor

Aceștia sunt de părere că era nevoie de ani buni de o astfel de taxă. Covid-19 a făcut doar să evidențieze acest lucru. Cum o mare parte de oameni s-au deconectat de interacțiunea fizică la muncă, ei în continuare beneficiază de o viață economica. Astfel că, aceștia contribuie mai puțin la economie chiar dacă în continuare beneficiază de aceasta. Toate acestea, reprezină o problemă pentru economie.

Taxa zilnică de 5% pentru un angajat care câștigă 35.000 lire, are reprezenta sub 7 lire pe zi. Astfel se face că suma de 6,9 miliarde de lire sterline care ar intra în bugetul statului, ar putea asigura 2.000 lire pentru cei 12% dintr persoanele peste 25 de ani care câștigă minim pe economie. Această taxă, ar putea totodată să susțină și pe cei care și-au pierdut locul de muncă, sau pe cei care au o slujbă mai slab plătite datorită reconversiei profesionale potrivit news.ro

Urmăriți Impact.ro și pe