Andreea Răducan își vrea înapoi medalia de la Sydney, pentru care a plâns alături de o țară întreagă. Cum speră să o recupereze

Marian Cărăvan 30.07.2020, 16:17

La Jocurile Olimpice de la Sydney, întreaga planetă era uimită de performanța României. Trei gimnaste din țara noastră au acaparat podiumul după concursul individual compus, scriind o pagină memorabilă în istoria acestui sport. Ulterior, Andreea Răducan a fost deposedată de medalia de aur după ce a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină.

Cum speră Andreea Răducan să-și recupereze medalia de aur cucerită la Sydney

În 2000, Andreea Răducan devenea campioană olimpică la individual compus, iar colegele sale Simona Amânar și Maria Olaru cucereau medaliile de argint, respectiv bronz. O adevărată încântare să vezi trei gimnaste din România pe podiumul olimpic, la același concurs. Imaginea a făcut înconjurul lumii. La fel și ceea ce s-a întâmplat după acest moment fabulos din istoria sportului românesc. După terminarea competiției care i-a adus cel mai râvnit titlu Andreei Răducan, a venit bomba. Campioana a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină, iar Comitetul Olimpic Internațional i-a retras medalia.

Andreea Răducan luase înainte de concurs o pastilă pentru răceală, oferită chiar de medicul lotului național, care conținea și acea substanța interzisă. Decizia CIO nu a mai putut fi schimbată nici după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis că substanța nu i-a îmbunătățit performanțele. La 20 de ani de la acel scandal, Andreea Răducan încă speră să-și ia medalia înapoi. Mizează pe „un om cu altfel de gândire”, făcând evident referire la persoane care vor ajunge în forurile decizionale și vor avea o altă viziune.

N-a spus nimeni că nu se poate întâmpla asta niciodată. Cine știe, poate că la un moment dat, va fi un om cu o altfel de gândire, mult mai deschisă, și cu mai multă asumare, căci despre asta este vorba. Toată lumea vorbește despre deschiderea unei cutii a Pandorei, dacă se va face acest pas, de a mi se da medalia înapoi. Poate că lucrurile vor arăta altfel”, a spus fosta mare campioană, după 20 de ani de la evenimentele tulburător de la Sydney.

„Am câștigat medalia prin propria muncă”

Andreea Răducan spune că este dezamăgită că nu a fost înțeleasă de actualul șef al CIO, Thomas Bach, și el la rândul său campion olimpic, la scrimă.

Și acum și întotdeauna voi considera că este un drept care îmi aparține și o medalie pe care am câștigat-o prin propria muncă”, a declarat Andreea Răducan la „Interviurile lui Vitalie”.

După terminarea concursului individual compus, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanță interzisă. A fost eliminată din concurs, în ciuda apelurilor făcute, iar medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Simona Amânar și Maria Olaru au vrut să refuze medaliile în semn de protest, dar au revenit asupra deciziei pentru a îmbunătăți clasificarea întregii delegații românești.

Nu am câștigat-o eu. A fost câștigată de Andreea, și îi aparține Andreei”, a declarat Simona Amânar.

În seara de dinaintea concursului, Andreea Răducan a luat două pilule de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei și tusei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijență.

Andreea Răducan, 36 de ani, a fost pentru o scurtă perioadă președinte al Federației Române de Gimnastică. Și-a dat demisia de onoare la finalul anului trecut, după ce loturile naționale au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Din această săptămână, noua șefă a gimnasticii românești este Carmencita Constantin. 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe