Andreea Marin a avut o copilărie plină de lipsuri, în anii comunismului. Care era desertul ei preferat, când mâncarea se dădea pe cartelă

Alexandru Catalan 05.12.2020, 09:23
Andreea Marin (46 de ani), una dintre cele mai apreciate vedete autohtone de după 1990, are un munte de amintiri dragi, din copilărie. Una dintre ele, petrecută într-un orăşel de pe malul stâng al Siretului, Roman, pe vremea vechiului regim comunist.

Andreea Marin a avut o copilărie plină de lipsuri

Unul în care Andreea a cunoscut din plin lipsurile, fiindcă în ”Epoca de Aur” alimentele de bază erau raţionalizate. Uleiul, zahărul, carnea și untul se dădeau pe cartelă, mai ales în provincie. Cu toate acestea, vedeta a preferat să păstreze doar amintirile plăcute. Actuala prezentatoare a emisiunii ”Nu există nu se poate” (TVR 2) a dezvăluit recent, pe platourile ei de filmare, care erau ”dulciurile” preferate.

Desertul copilăriei: pâine neagră cu zahăr și ulei

Pentru cineva care s-a născut după 1990 un asemenea produs gastronomic ar fi de neimaginat, dar pentru cei ce au trăit acea epocă era vorba despre un meniu obișnuit: felii de pâine, de multe ori pâine neagră, unse cu ulei şi asezonată, cât de bine se putea în condiţiile amintite, cu zahăr. ”Aşa ceva era o delicatesă pentru noi toţi. Îmi amintesc ca azi că eram vreo 20 de copii pe scara blocului în care locuiam şi cu toţii seara, mai ales în serile de iarnă ne strângeam la o anumită familie. Ne înghesuiam cu toţii pe unde găseam loc, prin pat, printre diverse piese de mobilier şi aşteptam să ne servească gazda. Era ceva mirific. Nu voi uita niciodată bucuria cu care familia respectivă, una săracă, date fiind şi vremurile, împărţea totul cu noi”, povesteşte Andreea Marin.
Andreea Marin a avut o copilarie plina de lipsuri
În anii copilăriei, pe când se ținea numai de năzbâtii

”Stăteam la lumina lumânărilor, curentul se lua repede”

În plus, cum în serile de iarnă se întunecă repede, la fel de repede intrau însă într-o magie a Sărbătorilor pe care nu o mai regăseşte azi. ”Stăteam la lumina lumânărilor, fiind curentul se lua repede şi venea greu înapoi şi ne imaginam că suntem într-o lume aparte, una menită să ne facă doar pe noi personaje de basm”, mai spune Andreea Marin.

Andreea Marin din Roman, pe post de Nică din Humuleşti

Ea a mai menționat că deseori a repetat ”faptele de vitejie” ale lui Nică din Humuleşti, personajul principal al operei lui Ion Creangă ”Amintiri din copilărie‘‘. În perioada în care se afla în clasele primare, în fiecare primăvară era atrasă ca un magnet de un cireş din vecini. În fapt, de un cireş din apropierea şcolii şi a străduţei pe care locuia. Ca atare, ori de câte ori avea ocazia, ţuşti, în cireşul Babei Ioana, cum îşi aminteşte că se numea proprietara curţii cu pricina.

Azi aşa, mâine la fel, până într-o bună zi când cireşele coapte i-au dat iar ghes. Numai că, de data asta, Baba Ioana se ascunsese într-un tufiş din grădina proprie. Înarmată cu nuia suficient de lungă ca să-i alunge pe ”invadatori”. Care nu s-au lăsat prea mult timp aşteptaţi, în frunte cu Andreea Marin. Aceea a fost o zi mai specială, fiindcă vedeta noastră de azi a făcut cunoştinţă cu nuiaua babei.

Urmăriți Impact.ro și pe