Ancheta în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară se reia de la zero după doi ani. Ce au descoperit anchetatorii

Ioana Bucur 06.10.2022, 17:05
Ancheta în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară se reia de la zero după doi ani. Ce au descoperit anchetatorii

După aproape doi ani de la moartea artistei, s-a decis ca ancheta în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară de la Opera din Iași să se reia de la zero. Un detaliu din dosarul ce a ajuns în instanță schimbă totul. De ce au cerut judecătorii reîncadrarea faptei.

De ce se reia de la zero cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară

După mai bine de doi ani de la accidentul ce a dus la moartea artistei de la Opera din Iași, s-a decis ca ancheta să se reia de la zero, judecătorul cerând reîncadrarea faptei.

În mai 2020, mezzosoprana Maria Macscim Nicoară a căzut pe scările din casa sa, suferind multiple leziuni la nivelul creierului, toracelui și abdomenului. După șapte luni petreceute internată în spitale din Iași, organismul său a cedat, artista stingându-se din viață.

Inițial, ancheta și dosarul trimis în instanță au fost deschise pentru omor, însă se pare că procurorul nu a reușit să strângă suficiente dovezi pentru a susține acuzația. În cele din urmă, soțul mezzosopranei a fost trimis în judecată pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie.

Când au aflat de această schimbare, rudele artistei i-au cerut procurorului de caz ca cercetările să se facă pentru acuzația de omor. Prim-procurorul Parchetului din Iaşi a fost de acord, iar dosarul care ajunsese deja în instanţă şi în care pianistul Codrin Nicoară era acuzat doar de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie, a fost oprit de la judecată.

Ancheta în cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară se reia de la zero după doi ani. Ce au descoperit anchetatorii
Mezzosoprana a avut un final tragic

Ce se întâmplă acum

În prezent, ancheta s-a reluat de la zero, magistrații transmițând că este nevoie de o nouă cercetare pentru încadrarea corectă a faptei. Cu alte cuvinte, anchetatorii trebuie să stabilească dacă este vorba, într-adevăr, despre omor sau doar lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie. Cert este că în momentul de faţă, cercetările se fac inrem

Profilerul FBI Mihaela Brooks și avocatul Artin Sarchizian au vorbit despre mai multe greșeli făcute de oamenii legii din Iași.

,,Vorbind de greșelile procurorilor și anchetatorilor, pot spune că dosarul Mariei Macism este un dosar de maculatură, o groază de hârtii, declarații, fișe medicale, raport de necropsie, și așa mai departe, și atât! Apoi s-a dat un verdict de accident.

Absolut nimeni, dintre anchetatori, dintre procurori, cei care ar fi trebuit să fie interesați să facă lumină în acest caz, nu a făcut o analiză a tuturor actelor care există acolo. Nici din punct de vedere psihologic, nici din punct de vedere criminalistic, nici din punct de vedere medico-legal. Deci îmi fac dosarul pe care se dă un verdict. Este o maculatură. Și cu asta ei și-au făcut treaba!”, a declara Mihaela Brooks.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...