Anchetă a Congresului. Trump a ignorat rugămințile de a condamna atacul de la Capitoliu

Mihnea Tălău 22.07.2022, 09:54
Anchetă a Congresului. Trump a ignorat rugămințile de a condamna atacul de la Capitoliu

Fostul președinte american Donald Trump a urmărit la televizor, la Casa Albă, revolta de anul trecut de la Capitoliu, ignorându-și copiii și consilierii care „l-au implorat” să certe mulțimea, potrivit unei anchete a Congresului.

Continuă acuzațiile la adresa lui Trump

„A ales să nu acționeze”, a declarat Adam Kinzinger, unul dintre cei doi republicani din comisia condusă de democrați.

La audierea din prime-time s-a spus că Trump nu a dat nici măcar un singur telefon către forțele de ordine sau către personalul de securitate națională, notează BBC.

El a fost motivat de „dorința sa egoistă de a rămâne la putere”, a susținut ancheta.

Joi seară, comisia selectivă din Camera Reprezentanților a folosit cea de-a opta audiere din vară pentru a trasa o cronologie a activităților lui Trump pe parcursul a 187 de minute pe 6 ianuarie 2021, când o mulțime de susținători ai săi a luat cu asalt Congresul.

Incepe razboiul in America? FBI a dat avertismentul: ”Ori castiga Trump, ori murim. Nimic altceva nu va atinge acest tel”
Imagine din timpul atacului de la Capitoliu

Comisia încearcă să construiască un caz potrivit căruia Trump, un republican, a acționat ilegal în încercarea de a anula înfrângerea sa de către Joe Biden, un democrat, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Trump, care a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida din nou la președinție în 2024, a respins ancheta ca pe un „tribunal cangur” menit să distragă atenția americanilor de la „dezastrul” guvernării democrate.

Oficialii din Capitoliu erau „în stare de șoc”

La audiere s-a spus că fostul președinte Trump a urmărit acoperirea revoltei pe Fox News în sala de mese privată de la Casa Albă timp de mai bine de două ore și jumătate.

Elaine Luria, o democrată din Virginia care face parte din comisie, a declarat: „Președintele Trump a stat la masa sa de luat masa și a urmărit atacul la televizor în timp ce cei mai înalți membri ai personalului său, cei mai apropiați consilieri și membrii familiei sale îl implorau să facă ceea ce se așteaptă de la orice președinte american”.

Parlamentarul a mai spus că fotograful șef al Casei Albe a vrut să facă fotografii în timpul evenimentului istoric, dar i s-a spus să nu o facă.

Un fost membru al personalului de securitate națională de la Casa Albă, a cărui voce a fost ascunsă pentru a-i ascunde identitatea, a declarat că oficialii de la reședința executivă erau „în stare de șoc” în legătură cu ceea ce se întâmpla la Capitoliu.

De asemenea, comisia a redat părți dintr-o mărturie înregistrată video a fostului consilier al lui Trump la Casa Albă, Pat Cipollone, care a spus că a făcut presiuni pentru o declarație fermă a președintelui care să condamne atacul.

„Am spus că oamenii trebuie să fie anunțați, trebuie să existe un anunț public, rapid, că oamenii trebuie să părăsească Capitoliul”, a spus Cipollone.

Copiii președintelui, Ivanka Trump și Don Jr, au vrut, de asemenea, ca acesta să îi reprimească pe cei care se revoltă, a aaflat comisia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...