Analiză: Investitorii se pregătesc pentru vremuri grele pe bursă. „Cursurile de schimb valutar sunt acum violente”

Andrei Dumitrescu 26.09.2022, 11:54
Analiză: Investitorii se pregătesc pentru vremuri grele pe bursă. „Cursurile de schimb valutar sunt acum violente”

Investitorii globali se pregătesc pentru un nou haos pe piață după o săptămână monumentală care a zguduit prețurile activelor din întreaga lume, în timp ce băncile centrale și guvernele și-au intensificat lupta împotriva inflației.

Semnele unor vremuri neobișnuite au fost peste tot. Rezerva Federală a operat a treia majorare consecutivă a ratei de șaptezeci și cinci de puncte de bază, în timp ce Japonia a intervenit pentru a susține yenul pentru prima dată din 1998. Lira sterlină britanică a coborât la un nou minim al ultimilor 37 de ani în raport cu dolarul, după ce noul ministru de finanțe al țării a declanșat reduceri istorice de taxe și creșteri uriașe ale împrumuturilor.

„Este greu de știut ce se va sparge, unde și când”, a declarat Mike Kelly, șeful departamentului multi-active de la PineBridge Investments (SUA). „Înainte, se credea că o recesiune va fi scurtă și superficială. Acum aruncăm asta la gunoi și ne gândim la consecințele neintenționate ale unei politici monetare mult mai stricte.”

„Cursurile de schimb valutar sunt acum violente”

Acțiunile s-au prăbușit peste tot. Indicele Dow Jones Industrial Average aproape că s-a alăturat S&P 500 și Nasdaq, în timp ce obligațiunile au căzut la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, investitorii recalibrându-și portofoliile la o lume cu inflație persistentă și rate ale dobânzii în creștere.

Deasupra tuturor s-a înălțat dolarul american, care a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în raport cu un coș de valute, ridicat în parte de investitorii care căutau adăpost de oscilațiile nebunești de pe piețe.

„Cursurile de schimb valutar sunt acum violente în mișcările lor”, a declarat David Kotok, președinte și director de investiții la Cumberland Advisors. „Atunci când guvernele și băncile centrale se ocupă de stabilirea ratelor dobânzilor, acestea transferă volatilitatea către piețele valutare”.

Pentru moment, vânzările din toate clasele de active au atras puțini cumpărători. De fapt, mulți cred că lucrurile sunt menite să se înrăutățească pe măsură ce politica monetară mai strictă din întreaga lume crește riscurile unei recesiuni mondiale.

„Rămânem prudenți”, a declarat Russ Koesterich, care supraveghează Fondul de alocare globală pentru Blackrock, cel mai mare administrator de active din lume, menționând că alocarea sa pentru acțiuni este „mult sub nivelul de referință” și că este, de asemenea, prudent în ceea ce privește obligațiunile.

„Cred că există multă incertitudine cu privire la cât de repede va scădea inflația, există multă incertitudine cu privire la faptul dacă Fed va continua sau nu cu o campanie de înăsprire atât de agresivă, așa cum a semnalat săptămâna aceasta.”

Alimentul din România care ajunge la bursă în Chicago. Americanii se vor bate pe el

Kotok a declarat că este poziționat conservator, cu niveluri ridicate de numerar. „Mi-ar plăcea să văd o vânzare suficientă pentru a face atractivă intrarea pe piața bursieră americană”, a spus Kotok.

Repercusiunile săptămânii agitate au exacerbat tendințele pentru acțiuni și obligațiuni care au fost prezente tot anul, împingând în jos prețurile pentru ambele clase de active. Dar perspectivele tulburi au făcut ca acestea să nu fie încă suficient de ieftine pentru unii investitori.

„Credem că este încă timpul să mergem pe poziții lungi la acțiuni până când vom vedea semne că piața a atins limita de jos”, a declarat Jake Jolly, senior investment strategist la BNY Mellon, care și-a mărit alocarea pentru obligațiuni suverane cu durată scurtă.

„Piața este din ce în ce mai aproape de a stabili prețul acestei recesiuni care este așteptată pe scară largă, dar care nu este încă pe deplin stabilită.”

Investitorii se tem de înrăutățirea lucrurilor

Strategii de la Goldman Sachs și-au redus vineri ținta de sfârșit de an pentru indicele de referință al acțiunilor americane, S&P 500, la 3.600 de la 4.300. Indicele a fost ultima dată la 3.693,23.

Randamentele obligațiunilor, care evoluează invers față de prețuri, au crescut în întreaga lume. Randamentele obligațiunilor de referință ale Trezoreriei americane pe 10 ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 12 ani, în timp ce randamentul obligațiunilor pe doi ani din Germania a crescut peste 2% pentru prima dată de la sfârșitul anului 2008. În Marea Britanie, obligațiunile de stat pe cinci ani au sărit cu 50 de puncte de bază – cel mai mare salt de o zi de cel puțin de la sfârșitul anului 1991, potrivit datelor Refinitiv.

„La un moment dat, temerile se vor muta de la inflație la creștere”, a declarat Matthew Nest, șeful global al veniturilor fixe active la State Street Global Advisors, care crede că randamentele obligațiunilor au crescut atât de mult încât încep să pară „destul de atractive”, potrivit Reuters.

Investitorii se tem că lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îmbunătăți.

„Întrebarea nu mai este acum dacă vom intra în recesiune, ci cât de adâncă va fi recesiunea și dacă am putea avea o formă de criză financiară și un șoc major de lichiditate la nivel global”, a declarat Mike Riddell, manager senior de portofoliu de titluri cu venit fix la Allianz Global Investors din Londra.

Deoarece politica monetară tinde să funcționeze cu un decalaj, Riddell estimează că reînnoirea atitudinii de fermitate din partea băncilor centrale înseamnă că economia globală va fi și mai slabă până la jumătatea anului viitor.

„Suntem de părere că piețele încă subestimează masiv lovitura de creștere economică globală care se anunță”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...