Analiză CNN: Putin, marele câștigător al lipsei de consens din SUA în ajutorul Ucrainei

Andrei Dumitrescu 26.10.2022, 16:22
Analiză CNN: Putin, marele câștigător al lipsei de consens din SUA în ajutorul Ucrainei

Timp de luni de zile, președintele rus Vladimir Putin a așteptat și a privit, sperând la o fracturare a remarcabilului consens de la Washington construit de președintele Joe Biden cu privire la necesitatea de a face tot ceea ce este necesar pentru a apăra democrația în Ucraina.

Acum, în sfârșit, s-ar putea să apară primele fisuri.

Nu există niciun semn că conducta de ajutor militar de 18 miliarde de dolari din partea SUA, care a ajutat Ucraina să respingă asaltul Rusiei, este imediat în pericol. Însă, în ambele tabere, cu doar două săptămâni înainte de alegerile intermediare din noiembrie, se manifestă o opoziție politică față de un rol nesfârșit al SUA în acest război.

Chiar și cel mai mic indiciu al unei înmuiere a hotărârii americane l-ar putea liniști pe Putin, în timp ce omul forte de la Kremlin se pregătește să provoace o iarnă dureroasă civililor ucraineni și europenilor care se bazează pe gazul rusesc.

Cecul în alb

În ceea ce nu poate fi descris decât ca o debandadă politică, marți, democrații progresiști au publicat, apoi au retras o scrisoare semnată inițial în iunie, prin care cereau Casei Albe să însoțească efortul de înarmare a Ucrainei cu un efort diplomatic puternic pentru a angaja Rusia și a încerca să obțină o încetare a focului. Acest lucru a venit la câteva zile după ce liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, posibilul viitor președinte al Parlamentului, a avertizat că Kievul nu se poate aștepta la un „cec în alb” privind ajutorul dacă republicanii vor fi la conducere anul viitor.

Între timp, fostul președinte Donald Trump, un posibil viitor candidat republican, s-a plâns de costul susținerii unui guvern blocat într-o luptă cu eroul său, Putin, și pe care l-a antrenat în prima sa punere sub acuzare prin utilizarea ajutorului militar într-o schemă de coerciție.

La Washington există încă un consens bipartizan pentru ajutorarea Ucrainei. Dar zvonurile că linia dură a lui Biden față de Rusia s-ar putea să nu se bucure întotdeauna de un sprijin aproape unanim au venit într-un moment deosebit de sensibil, în condițiile în care Occidentul încearcă să discrediteze ultima rundă de retorică nucleară a Rusiei – un avertisment că Kievul ar putea folosi o bombă murdară.

Afirmațiile au dus la discuții la nivel înalt între șefii militari americani și ruși și sunt interpretate pe scară largă fie ca fiind mai multe tactici de alarmă, fie poate o încercare a Moscovei de a crea o operațiune cu steag fals care ar putea fi folosită ca pretext pentru propria utilizare a armelor de distrugere în masă.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Încercând să sublinieze angajamentul SUA și al Occidentului față de Ucraina în mijlocul discuțiilor politice, Biden a lansat marți un nou avertisment împotriva utilizării armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Permiteți-mi să spun doar atât: Rusia ar face o greșeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”, a declarat Biden reporterilor după ce a fost întrebat dacă Rusia se pregătește să folosească o bombă murdară. „Nu vă garantez încă că este o operațiune cu steag fals, nu știu, dar ar fi o greșeală gravă, gravă”.

Comentariile președintelui au reamintit faptul că manevrele de la Washington privind ajutorul pentru Ucraina au loc într-un context critic, cu o anxietate încă acută în legătură cu o posibilă escaladare a războiului, care s-ar putea revărsa în ostilități directe între SUA și Rusia și ar putea pune lumea pe o cale dezastruoasă spre o escaladare nucleară totală.

Acesta este motivul pentru care semnele de fragilizare a hotărârii politice în Statele Unite și în unele națiuni aliate sunt atât de semnificative. Ele l-ar putea convinge pe Putin că un război de uzură în timpul iernii ar putea, mai devreme sau mai târziu, să provoace oboseală în Occident și, prin urmare, să slăbească capacitatea de luptă a Ucrainei.

Întrebări care trebuie să fie puse

Și totuși, unele dintre întrebările ridicate de cei care sunt prudenți cu privire la poziția SUA sunt relevante și importante. O operațiune de politică externă care aliniază Statele Unite împotriva fostului său inamic din Războiul Rece și rival nuclear trebuie să fie evaluată și justificată în mod constant de către președinte, având în vedere costurile și riscurile.

Faptul că nu există o cale diplomatică în conflict – Biden a meditat de mai multe ori în privat că nu știe care ar putea fi „rampele de ieșire” ale lui Putin – merită discutat și, potențial, testat în contactele cu Moscova. Iar într-o perioadă de inflație galopantă și de dificultăți economice în Statele Unite, este de datoria administrației și a susținătorilor săi să le demonstreze contribuabililor americani de ce un război la marginea Europei absoarbe miliarde de dolari din banii publici, chiar dacă nu este ca și cum Ucraina ar avea în prezent „cecul în alb” menționat de McCarthy.

Riscul, însă, este că astfel de dezbateri fac în continuare jocul lui Putin, care și-a demonstrat deja capacitatea de a exploata și de a lărgi diviziunile politice din SUA prin schema sa de manipulare a alegerilor din 2016 și prin influența pe care a avut-o asupra lui Trump, făcându-l chiar să denunțe agențiile de informații americane într-o conferință de presă comună.

Mai devreme sau mai târziu, joaca politică de la Washington cu privire la cât timp ar trebui să rămână SUA implicate în înarmarea Ucrainei – și cât ar costa – se va poticni de întrebările critice care ar putea decide războiul și ar putea fi motivația pentru escaladarea frecventă a retoricii nucleare a lui Putin, care ridică miza.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...