ANAF-ul se transformă radical. Număr impresionant de angajați care vor fi dați afară

Aproximativ 2.000 de posturi de la ANAF vor fi eliminate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordonanța de Urgență privind eliminarea mai multor posturi din cadrul Agenției Naționale de Administrare fiscală (ANAF) a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial . OUG privind măsurile de îmbunătățire și reorganizare a instituției a fost adoptată pe 4 februarie, în celebra ședință maraton, în care au fost adoptate 25 de astfel de acte normative.

Schimbări majore la ANAF

Reorganizarea întregului sistem ANAF a fost pusă în discuție prima dată de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care avea în plan acest lucru de la preluarea mandatului. Aceste măsuri includ, printre altele reducrea unui număr semnificativ de personal din interiorul instituției. Mai precis, 2.000 de posturi vor fi eliminate, dintre care 35 sunt poziții de conducere.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Vorbim despre reducerea structurii de personal a acestei instituţii cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei. Este un act normativ promis pentru reorganizarea acestei instituţii şi eficientizarea activităţilor de colectare a impozitelor şi taxelor percepute contribuabililor români”, spunea, la data adoptării ordonanţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, potrivit Digi 24.

Alte prevederi ale ordonanței  fac referire la oligativitatea prezenței a doi inspectori fiscali în momentul efectuării unui control. Ministrul Finanțelor spunea în trecut că are în plan și măsuri de informatizare a sistemului. SAF-T, cel mai amplu proiect de digitalizare a ANAF, va deveni operaţional începând cu vara anului 2021.

„Este o acţiune cu rezultate pe termen lung. În termeni de tehnologie, este trasformarea de cea mai mare anvergură pe care ANAF a întreprins-o în ultimii 20 de ani. Este nevoie de actualizarea infrastructurii ANAF, dar şi a contribuabililor, deci este un proces de durată. Cel mai probabil în vara lui 2021 SAF-T va deveni funcţional şi rezultate consistente se vor vedea în colectarea la bugetul de stat din 2022 şi 2023“, a declarat pentru ZF Alex Milcev, liderul departamentului de asistență fiscală și juridic al EY România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI