ANAF intenționează să-și direcționeze atenția spre românii cu averi mari. Asta, după ce a țintit spre profesorii care făceau meditații, oamenii ce vindeau produse online și alte categorii de persoane departe de statutul de milionar în euro. Cu acest prilej, Fiscul a definit și ce înseamnă, în viziunea sa, o avere mare pentru un român.
Încă din vara trecută, șeful ANAF, Lucian Heiuș, se arată scandalizat de diferențele găsite în urma controalelor între veniturile declarate și cele realizate ale unor persoane cu „buzunare grele”. La acea oră, el declara că au fost înregistrate 561.000 de persoane în această situație și că diferența totală între acele venituri – practric, de avere neimpozitată – ajunge la 20 de miliarde de euro.
„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat – şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului – atenţie, o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”, a explicat Lucian Heiuș, la acea vreme, conform impact.ro.
Acum, un nou proiect de ordin pus în dezbatere publică prevede ca ANAF va avea posibilitatea să îi controleze pe românii cu averi uriașe. Vor fi vizate persoanele fizice rezidente fiscal în țara noastră, deci pot fi și de altă naționalitate, care dețin o avere în România, dar și în străinătate, estimată la o valoare mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 25 de milioane de euro.
Potrivit proiectului, estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Astfel, ANAF va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, mai arată proiectul de act normativ. Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani.
„Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii”, se arată în expunerea de motive.
Mai mult, proiectul prevede că, în scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice, ANAF poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum şi la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.
„Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare şi derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate. Responsabilă cu aceste acţiuni este Direcţia generală control venituri persoane fizice”, mai prevede actul normativ.
Tot anul trecut, Lucian Heiuș declara că nimeni nu mai crede în ziua de azi că diferențele între veniturile mari declarate și cele realizate au fost făcute doar cărând blugi cu Dacia, din Turcia, în 1990 sau a găsi8t o găleată de aur când săpa în grădină.