ANAF dă bani românilor. Cum îți recuperezi contribuțiile pe care n-ar fi trebuit să le dai

Stefan Daniel 22.08.2019, 11:50
ANAF dă bani românilor. Cum îți recuperezi contribuțiile pe care n-ar fi trebuit să le dai

ANAF dă bani românilor cărora statul le-a luat bani din salariul brut pentru contribuțiile CASS, care aveau venituri mai mici decât salariul minim pe economie. În sfârșit, am ajuns să vedem că statul este cel dator cetățenilor. Cel puțin, unora dintre ei, pe care i-a cam nedreptățit. Nu de alta, dar oricum, când au avut vreo problemă medicală, acești oameni tot din propriul buzunar au plătit cel puțin o parte din tratament.

Cui trebuie să restituie ANAF bani pentru CASS

ANAF dă bani românilor. Cum îți recuperezi contribuțiile pe care n-ar fi trebuit să le dai
În jur de 600.000 de români ar trebui să primească niște bani de la ANAF

Statul este dator la aproape 600.000 de români cu plata contribuțiilor CASS. Este vorba despre românii care au plătit contribuțiile de asigurări sociale de sănătate şi care, în urma deciziei guvernului din mai, sunt vizate de amnistie fiscală.

Cele 600.000 de persoane care trebuie să primească înapoi banii de CASS pentru perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim şi au acumulat datorii la contribuţia de sănătate.

În urma adoptării actului normativ al Ministerului Finanțelor, a fost anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului.

De acest avantaj vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 – decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

De ce se poate să NU primești toți banii înapoi de la ANAF

În baza adoptării actului normativ al Ministerului Finanțelor Publice, ANAF a promis că va restitui suma de peste un miliard de lei românilor în cauză, dar, evident, există o condiție. Dacă ești și tu dator la stat, n-o să primești toți banii.

Dacă există datorii, ANAF o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne ceva) va fi returnată. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de persoanele fizice ca CASS.

Ce trebuie să faci ca să-ți iei înapoi banii care ți-au fost luați de stat pentru CASS

Cu toate că, din nou, acești români se află în baza de date și este responsabilitatea statului să vadă cui îi este dator, tot pe tine te pune pe drumuri.

Trebuie să completezi o cere prin care să-ți manifești dorința de a lua acei bani. Altfel, ANAF va crede că faci pe bunul samaritean și vrei să-i lași „donați” la buget.

„În cazul în care obligaţiile fiscale […], care au fost anulate potrivit prezentei proceduri, au fost stinse total sau parţial (adică au fost achitate – n. red.), persoanele fizice pot solicita restituirea acestora, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent […]”, este explicat în ordinul ministerului.

Banii ar trebui să fie restituiți până la finalul acestui an. Teoretic.

Modelul cererii îl găsești aici.

Urmăriți Impact.ro și pe