An de an apar noi etnobotanice. Ce droguri au apărut în ultima vreme și ce efecte negative au

Redacția IMPACT 26.09.2020, 17:56
An de an apar noi etnobotanice. Ce droguri au apărut în ultima vreme și ce efecte negative au

„Raportul European privind drogurile 2020” arată că producția de etnobotanice se înnoiește an de an cu noi substanțe din ce în ce mai periculoase pentru cei care le folosesc. Specialiștii antidrog atrag atenția că mai nou sunt folosite substanțe chimice pe care laboratoarele ilegale le procură ușor și sunt și greu de contracarat și monitorizat din cauza legislației.

Ketamina și gazul ilariant au devenit noile droguri

Raportul amintește că încă de la apariția etnobotanicelor, specialiștii atrăgeau atenția că diversitatea produselor folosite  și faptul că an de an apar noi materii prime este unul dintre cele mai grave impedimente în a detecta consumatorii și distribuitorii de astfel de substanțe.

„În mod clar. este necesară o mai bună înțelegere a disponibilității, atât a substanțelor necontrolate, cât și a celor mai puțin întâlnite, precum și a impactului lor asupra sănătății publice. Aceste substanțe sunt adesea insuficient monitorizate, dar există dovezi care sugerează că pot constitui o problemă din ce în ce mai mare, după cum o arată, de exemplu, creșterea cantităților capturate de ketamină, de GHB (gamahidroxibutirat), LSD (dietilamida acidului lisergic). În plus, unele țări au menționat îngrijorări cu privire la consumul de substanțe precum protoxidul de azot (N2O, gaz ilariant).

An de an apar noi etnobotanice
An de an apar noi etnobotanice

De asemenea, benzodiazepinele necontrolate și cele noi, obținute online sau de pe piața mai convențională a drogurilor ilegale, reprezintă un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare. Etizolamul, de exemplu, care în majoritatea țărilor nu este un medicament autorizat, pare a fi disponibil în mod obișnuit pe piețele drogurilor din unele țări și a fost asociat cu creșterea numărului de decese induse de droguri în rândul persoanelor care consumă opioide”, au arătat specialiștii antidrog.

De pildă, ketamina este un anestezic general. Dependenții o prizează de obicei, dar poate fi aplicată și pe produse care se pot fuma sau în băuturi. Etizolamul este de asemenea un sedativ, aflat până de curând în faza experimentală, dar ajuns pe piața neagră a substanțelor psihoactive. Gazul ilariant sau protoxidul de azot, utilizat pentru anesteziile de bază, atât în intervențiile de obstetrică ginecologie sau stomatologie, a ajuns să fie folosit ca drog. Despre toate acestea medicii spun că cei care folosesc substanțele interzise își distrug neuronii iremediabil.

Urmăriți Impact.ro și pe